Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 13 Авг, 2020 6:13 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 26 Сеп, 2007 11:40 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Авг, 2007 10:39 am Вто
Мнения: 2
ТУМОРНАТА КЛЕТКА

Още през 1924 германският професор и Нобелов лауреат д-р Ото Хайнрих Варбург установява, че туморните клетки не могат да натрупват енергия по нормалния начин, т. е чрез «изгаряне» на глюкоза, дори когато е налице достатъчно количество кислород. Той обяснява този феномен с факта, че митохондриите са дезактивирани. Не успява да обясни защо раковите клетки прекъсват «изгарянето» на глюкоза.

В нормални условия ( в присътствието на кислород) нашите клетки изгарят декстроза-глюкоза и се снабдяват с енергията чрез разлагане на захарта на вода и въглероден диоксид. Това е реакцията на изгарянето (хим. Оксидация).
При хипоксия ( недостиг на кислород) протича алтернативната реакция - ферментация, при която се получават млечната и въглеродната киселини, които се натрупват в мускулните клетки.
Някои туморни клетки ферментират глюкоза дори и при наличието на достатъчно количество кислород.

Ефектът на Варбург впоследствие е обяснен

Немският изследовател д-р Йоханес Ф. Кой, открива фермент TKTL1 (=transketolase-like 1) и глюкозния метаболизъм, асоцииран с него.

Чрез активиране на TKTL1 (=transketolase-like 1) туморните клетки получават енергия дори и при неадекватно снабдяване с кислород (хипоксия), т е. без «енергостанции» -митохондрии.

Заредените с енергия клетки постоянно се мултиплицират, отделяйки при това големи количества млечна киселина.

Изследванията сочат, че не всички тумори имат «ферментиращи» клетки. Диетичната терапия TKTL1 се прилага само при онкоболни с установени метаболитни промени – в случаи на TKTL1-положителни тумори.

Какви предимства осигуряват метаболните промени на туморни клетки?


• Млечната и въглеродната киселини, получени при ферментацията на глюкоза, водят до разрушаване на околните тъкани. Това позволява на туморни клетки да инвазират (проникват) в тъканите и да образуват метастази.

• Дезактивацията на митохондрии в ракови клетки води до резистенция към множество химиотерапии.

• Зависимостта на туморни клетки от кислород значително спада.

• Тумори в хипоксични области (с ограничено количество кислород) стават по-устойчиви към лъчетерапия.

Но тези метаболитни промени могат да повлияят и негативно на раковите клетки:

• Туморните клетки зависят от глюкоза, тъй като единствено тя може да се използва при ферментация. Фруктоза например, може само частично да се използва за снабдяване с енергия.

• В същото време изгарянето на мазнини в тези клетки е прекъснато ( хим.инхибиране на ß оксидацията).
Стратегията на диетична терапия TKTL1 е насочена към използването на слабите места на TKTL1 положителни клетки. Диетата осигурява нужната енергия на здравите клетки и изолира снабдяването с глюкоза на TKTL1-положителни ракови клетки..

Диетична терапия идеално дополва химио- и лъчетерапия

Существуват доказателства, че TKTL1-положителни клетки са резистентни към голямо количество на химиотерапевтични вещества. Ето защо, когато диетичната терапия се прилага съвместно с химиотерапията, се постига широкоспектърно повлияване на раковите клетки. Диетата спомага за унищожаването на ферментиращите клетки, а останалите се повлияват от химиотерапията. Доказано е, че пациенти подложени на Таварлиновата диета, понасят много по-добре стандартната химиотерапия, благодарение и на хипоалергичните свойства на Таварлина.

Защо е важна диетична терапия?

Химиотерапията атакува „изгарящите раковите клетки ”, но често няма ефект върху „ферментиращите раковите клетки”. (Xu et al., 2005). В такъв случай химиотерапията дава на TKTL1-положители клетки селективно (избирателно) предимство. След терапията те се снабдяват по-добре с глюкоза и имат по-голямо пространство за разрастване. По този начин, в процеса на заболяването съотношението между тях и TKTL1-негативните клетки се изменя, ефектът от химиотерапията намалява. Туморът става екзпанзивен, развива метастази. Шансове за възстановяване отслабват.

Злокачествените тумори имат два типа клетки, които по различен начин се снабдяват с енергия.

• Раковите клетки, изгарящи глюкоза с помощта на митохондрии- TKTL1-негативни.

• Клетки, използващи ферментация на глюкоза, TKTL1-позитивни.

Затова е необходима различна терапевтична стратегия срещу тези два типа клетки при онкоболните.

Ефектът от химиотерапията може да бъде значително засилен при паралелно прилагане на Таварлина.

Същото важи за лъчетерапия. Диетичната терапия подобрява резултатите при лъчелечение, тъй като туморните клетки в хипоксични области са по-устойчиви към лъчетерапия.

Ракова кахексия – обяснява ли промененият метаболизъм на TKTL1-положителни клетки феномена кахексия?

Много пациенти не умират от самия тумор, а по-често от загуба на тегло, съпътстващо раково заболяване и от метастазна интоксикация на кръвта.

Смятаме, че съществуват две причини за това:

Терапията на раковите заболявания често се асоциира със загуба на апетит, разстройство във функцията на черния дроб и повръщане.

Промените в метаболитните процеси могат също да играят решаваща роля. TKTL1-положителни ракови клетки се нуждаят от 20 пъти по-голямо количество глюкоза, отколкото здравите клетки. Те лишават здравите клетки от източник на енергия. Понеже туморите не «изгарят» глюкоза, а произвеждат опасен продукт – млечна киселина, онкоболният трябва да изразходва значителна енергия за трансформация на лактата в глюкоза. Това представлява силен стрес за организма на пациента. Паразитиращите туморни клетки използват произведената глюкоза, за да произведат нови количества млечна киселина. Това затваря порочния кръг. В резултат, огромно количество енергия се поглъща от тумора, и болният умира от глад или от променения метаболизъм.

Терапията с TAVARLIN снабдява организма с енергия в такава форма, която не може да бъде използвана от TKTL1-положителни клетки. Тя се доставя на здравите клетки и може да предпази от застрашителна загуба на тегло.


Диетична терапия „TAVARLIN” – основните характеристики:

• Строго ограничаване на глюкоза и въглехидрати
( = диетата съдържа около 70 г въглехидрати дневно)

• Диетата е богата на масла и белтъчини, включваща нова комбинация от растителни мазнини и пречистени протеини

• Използват се специално разработени хранителни продукти, съдържащи ценни растителни масла и белтъчини

• Приемат се продукти с нисък гликемичен индекс, които предизвикват незначително покачване на нивото на кръвната захар, поради замяна на глюкоза и захароза с други захари като палатиноза, изомалтоза, фруктоза или подсладители

• 5-кратно хранене на ден, включващо и два леки приема на храна във форма на течен протеин ( протеинова напитка)

• Използват се млечни продукти, ферментирани с млечна киселина – Лактатна напитка

• Употребяване на висококачествено месо от тревопасни животни, които не са получавали зърнени фуражи, добавки и са хранени само с трева.

• Возможност за самостоятелен избор на разрешени хранителни продукти, които са включени в списъка.


Внимание!

Моля да използвате продуктите, които са включени в комплекта, не ги купувайте от супермаркет. Всекидневният график на хранене е съставен така, че да задоволи максимално разрешеното количество на въглехидрати, използвайки само продукти TAVARLIN. Дъпълнителната употреба на базовата храна (хляб, макарони) или десерти (сладко, шоколад, пасти, шоколадово- орехово масло) ще надхвърлят значително разрешената дневна норма на въглехидрати. Това ще прекъсне лечението и ще попречи на достигането на поставените цели.

Други препоръки за всекидневен живот

• Маслената смес TAVARLIN, представлява основа за студени ястия. За готвене ние препоръчваме рапично олио, което се намира във всеки супермаркет.

• За приготвяне на сандвичи използвайте само масло.

• Според хранителна терапия TKTL1, някои зеленчуци са идеална гарнитура за риба и месо. Използвайте само продукти от «Зелената група».

• Плодовете са вкусни и богати на витамини, но съдържат значително количество глюкоза и фруктоза. Някои плодове са включени в „Жълтата група”, в разрешени количества. Трябва да използвате само тези плодове, в случай, че ги изисква хранителния график. Не трява да се консумират консервирани плодове заради добавената в тях захар. Забранени са фурми, смокини, райска ябълка, стафиди и кайсии. Не употребявайте сушени плодове, защото те съдържат концентрирана захар.

Препоръки относно питиета

Изпивайте по два литра течност дневно, предимно вода, билков или зелен чай (без захар или с подсладител). Добавяйте в кафето сметана, а не мляко заради съдържащата се в него лактоза.

Ако предпочитате разреден плодов сок, разреждайте го с вода в съотношението 1:10 (1 част сок: 10 части вода), за да избегнете излишно количество глюкоза. Когато пиете сок, пийте само 100% чист сок.

Не са подходящи безалкохолни газирани напитки и кола.
Не употребявайте бира.

Диетата включва консумацията на червени вина, съдържащи растителни вещества със защитното действие върху клетките.

С оглед на ененергийната ефективност трябва да избягвате употреба на мляко и млечни продукти.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Сеп, 2007 3:01 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Всякакви форми на СПАМ са нежелани!!! Особено що се касае за медикаменти. Жълт картон!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часаПодобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB