Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Окт, 2018 8:23 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа
Post new topic Reply to topic  [ 47 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 05 Апр, 2008 5:38 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Аз си мисля,че "зоната"е,някакво много опасно и интересно място, само дето не разбрах там яде ли се или не?и И дали gotin,не се закача за рубриката 'Любознателни ли сте". :P Ако може и аз искам да поясни.


Боже, боже, аз си мислех, че всички, малко или много свързани с диети, знаят за Зоната... :oops:
Сега най-гордо и с удоволствие ще ви обясня, поне накратко. 8)
Доктор Бари Сиърс сега е на около 62 години и е в перфектно здраве и килограми. Проблемът е в това, че в неговата фамилия мъжете са генетично обременени, с голямо наднормено тегло и не преживяват повече от 38-40 годишна възраст, защото умират от сърце. Осъзнал достатъчно рано това, той си казва "Да да, друг път, при мене този номер няма да мине, ще се боря до дупка...". За негов уникален късмет, по това време двама други лекари или микробиолози откриват т.н. "айказаноиди" (клетъчни хормони, които имат много кратък живот, появяват се когато има нужда от тях и веднага изчезват, затова са труднооткриваеми) и получават Нобелова премия за това. Бари Сиърс подхваща (много просто и, разбира се, гениално!) тази идея и разсъждава така: двата основни хормона, отговорни за натрупването на мазнини при храненето са инсулин и глюкагон (оказва се, че всички хормони съществуват по двойки - единият прави нещо, но за да не се увлече и да прекали, другият го дърпа за пеша. И обратното.). Та тези хормони са относително "груби" в общата схема на хормоните и биха могли да бъдат коригирани сравнително лесно.
Как?
Ами по възможно най-простият начин (и тук е гениалното!!!) - чрез ежедневното ни хранене. Айказаноидите регулират този процес много фино до пълен баланс на двата "груби" хормона, а оттам нататък автоматично започва процес на саморегулиране на всички хормони в тялото - не забравяйте, че всички хормони в тялото са в перфектен баланс (или би трябвало да бъдат, ако ние, с неправилното си хранене и начин на живот не им пречим :mrgreen: ).
А как можем да регулираме "най-грубата" двойка инсулин - глюкагон, много просто - като даваме на организмът си най-правилната (персонално за всеки отделен индивид, изчислява се на базата на количеството мазнини в тялото) за него пропорция от основните градивни хранителни вещества - протеини(белтъчини), въглехидрати и мазнини.
По този уникално прост начин ние командваме на тялото си да започне да маха от излишните мазнини в депата, да не трупа повече, да усвоява всичко възможно най- перфектно.
Резултатите, които лично видях.
Най-близкият ми приятел, който имаше от години високи триглицериди и висок холестерол и куп други генетични или придобити нарушения, беше на 58 години, 92 кг. при ръст 175 см започна хранене в Зоната. Защо се казва Зоната и още много подробности, можете да научите, като си пуснете едно търсене в Гугъла по тема "Зоната, Бари Сиърс, айказаноиди, д-р Мария Папазова" и ще получите пълната информация по въпроса. У нас има издадени 5 невероятни книги на тази тема, чудесно преведени и ги има навсякъде. Моето обяснение е ограничено от обема на постинга и целта му беше да ви спестя главоблъскането при четенето на по-труден и по- високонаучен текст.
Както и да ви "зарибя" за тази невероятна идея, която основно може да промени целия ви живот, стига вие да пожелаете това... :)
Пак ви повтарям - това не е диета, с която да свалите 10-15 кг., това е перфектният (за вас) начин на хранене до края на живота ви. Вложените усилия в това задължително ще ви осигурят перфектно здраве и килограми, а оттам и значително по-дълъг живот. :mrgreen: Ако не ви блъсне трамвай, разбира се... :mrgreen: :P

Та да продължа с моя приятел - за 9 месеца свали 29 килограма (!!!), сега е 63 кг, няма и следа от някакви завишени стойности на масти и всякакви други лабораторни изследвания, чувства се като 25-годишен, включително и в сексуалната сфера ;) . Продължава да се храни така, жена му, дъщеря му и зет му се хранят периодически в Зоната и са много доволни.
Основният проблем е в това, че трябва всеки ден да си изчислявате храната по отношение на съдържанието на комплекта балансирани протеини/въглехидрати/мазнини, да си правите рецептата, да си приготвяте храната не само за деня, но и за следващия или повече, не може да си позволявате волности и нарушения (приятелю Алеко, затвори очички и ушички :P ), защото след това няколко дни ще трябва да си ги компенсирате, храните, които ползвате са предимно висококачествени, а това означава и по-скъпи, трябва да притежавате персонална дисциплина, отговорност и постоянство. Проблем ще има, ако само вие, от цялото семейство, се храните по този начин. Това е цената, която трябва да платите, за бъдете в съвършена физическа и психическа форма, перфектно здраве и да живеете поне 10 години повече ( :mrgreen: ...ама пък го докарах баш като Мефистофел, да ми се ненадяваш... :mrgreen: ).
Аз се храних 45 дни по този начин, никога не изпитах чувство на глад (защото се храниш през не повече от 5 часа задължително), свалих най-неусетно 6 кг. за това време, изследванията ми влязоха в нормалните си стойности, намалих наполовина дозите на лекарствата, които пия.

Това са фактите, по-нататък решавайте вие.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2008 4:56 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Нищо не знам за "Зоната", но и някак си не ме увлече да науча повече... Едно е ясно (и без сложни формули и изчисления) - безогледното поглъщане на храна (независимо от количеството) не ще да води до добри резултати. Подъдржането на оптимално тегло и здраве неминуемо е свързано с определен стил на хранене, който изключва много от станалите вече традиционни храни. Но пък не е необходимо и 100% ограничаване. Във всяка културна традиция има празници - време, когато се ядат нетипични за ежедневието, но много богати (и на вредни вещества ;) ) храни. Важното е освен "празници", да има достатъчно "делници" през които организмът да може да се освободи от ненужното събрано по време на "празниците". С времето вкусовете се променят и значително по-рядко имаме желание за нещо "празнично" - организмът е влязъл в естествения си ход - подсказва на съзнанието какво да се яде, а не обратното (шоколад и торти, щото съм в депресия; голяма вратна пържола, щото шефът ме ядоса и пр...).


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2008 7:29 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Meg написа:
... организмът е влязъл в естествения си ход - подсказва на съзнанието какво да се яде, а не обратното .


Ами, точно тази "философия", че "организмът трябва да подсказва или изисква от съзнанието" какво е редно (или вкусно) да се яде, както и обратната, че "съзнанието порочно диктува на организма" какво точно да яде е причината да има толкова болезнено пълни хора и толкова болести и смърт поради свръхтегло.
90% от хората са роби на лакомията си и на липсата на интелигентност по отношение на храненето изобщо.
Нека не забравяме думите на големия философ: "Ние сме това, което ядем", като от себе си мога само да добавя "Защо, Господи, глупостта не се счита за нарушение на никоя божа заповед?" :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2008 4:59 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Дек, 2006 9:39 am Пон
Мнения: 11
Здравейте,

Искам и аз да споделя впечатленията си от Зоната.
Искам да кажа, че съм възхитена от този режим на хранене. Умишлено не го назовава диета, защото, както е казал gotin, това не е нещо, което се спазва няколко дни с няколко дни, а си е начин на хранене за цял живот.

С този режим, наистина неусетно се свалят килограми. И в никакъв случай не се чувстваш озверял, задръстен, запечен и т.н. (странични ефекти от диетите).

Препоръчвам го на всеки, който има да сваля килца, да лекува болести или изобщо иска да живее по-здравословно.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Ное, 2008 12:42 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Нямам търпение да я видя тая Зона, ами дайте я деееее!
:roll:
Къде е, не разбрах... :(


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Дек, 2008 1:09 pm Чет от къде мога да изтегля елекронния вариант на книгата?


  
 
Сготвено на: 04 Дек, 2008 6:02 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Няма да го научиш от този форум.


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Фев, 2009 6:40 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Боже, Зоната е страхотна! Всички друго е глупости, всички книжки и рецепти за УЖ здравословно хранене, които съм слушала толкова старателно са губи-време... :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Фев, 2009 11:46 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Готин, как върви диетата?


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Фев, 2009 11:19 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
Готин, как върви диетата?

Хм, съзирам известна ирония във въпроса... :P
Движа се плътно до Зоната в храненето, като правя веднага уговорката, че храненето в Зоната не е диета, а възможно най-правилен начин на хранене, нищо повече... :mrgreen:
И, за разлика от всички видове диети, които по принцип са временни, докато се получи някакъв резултат, Зоната е правилен начин на хранене, който може (и трябва) да се прилага непрекъснато, за да бъде човек по най-естествен начин здрав и в кондиция.
Ето и един мечопуховски отговор: "Който си го може, си го може..." :) :) :)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Фев, 2009 12:06 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
gotin написа:
Хм, съзирам известна ирония във въпроса... :P
Ся пък ирония. Просто ми беше иитересно. Явно си доволен.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Фев, 2009 9:44 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
gotin написа:
Хм, съзирам известна ирония във въпроса... :P
Ся пък ирония. Просто ми беше иитересно. Явно си доволен.

...Ами, ще трябва да отговоря йезуитски и иносказателно... :P
"Първата брачна нощ на младия сър Боби. Късно през нощта се звъни на прислужника Джон. Джон пристига със свещ в ръка в спалнята.
Сър Боби величествено отмята завивката и пита: Джон, вътре ли е или вън? Джон, като перфектно школуван английски прислужник, отговаря: Сър, ако бихте имали два, то единият обезателно щеше да бъде вътре..."
Та и аз така, ако се хранех точно по Зоната и не правех периодични прегрешения (плод на лакомия, хранително-естетски и гастрономски отклонения), то най-вероятно бих бил изключително доволен... :lol: :lol: :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2009 12:17 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Готин, направо имам чувството , че едва сега проглеждам за много неща...Имам колежки, които ходят на диетолог, за да им помогне! (Е, и аз съм ходила един път, беше като бонус от една фитнес-зала, която посещавах). След направените измервания на д.р Сиърс се оказа, че имам 24% телесни мазнини.
Та мисълта ми беше, че за междинна закуска хапват...банан! :-? Ти, като посветен знаеш какво значи това :mrgreen: И още много такива абсурди.

Само едно ме затруднява - много малко готови готови рецепти са посочени в книгата, така, че лесно да изготвя менюто за деня. Ако можеш дай ми съвет!


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2009 11:30 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Shokolatina написа:
Готин, направо имам чувството , че едва сега проглеждам за много неща...Имам колежки, които ходят на диетолог, за да им помогне! (Е, и аз съм ходила един път, беше като бонус от една фитнес-зала, която посещавах). След направените измервания на д.р Сиърс се оказа, че имам 24% телесни мазнини.
Та мисълта ми беше, че за междинна закуска хапват...банан! :-? Ти, като посветен знаеш какво значи това :mrgreen: И още много такива абсурди.

Само едно ме затруднява - много малко готови готови рецепти са посочени в книгата, така, че лесно да изготвя менюто за деня. Ако можеш дай ми съвет!

Според мене, нищо по-интелигентно и действащо наистина, не е измислено още.
Радвам се, че си го усетила и установила сама и навреме...
Дай някакъв имейл, за да ти пратя няколко файла - сканирани мои таблици с готови продукти и стойността им в белтъчини, мазнини и въглехидрати, при това разбити по на групички от 1,2 и 3 хранителни блока, подредени от гледна точка на белтъчини-съдържащи продукти и от въглехидрато-съдържащи продукти. Според мене - изключително полезно помагало... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Фев, 2009 4:30 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Фев, 2009 12:10 am Вто
Мнения: 2
Здравейте от една новопокръстена кулинарка в БГ Кулинар, аз предимно се занимавам /непрофесионално/ с торти, сладкиши и тестени изделия, но отскоро съм в режима на Зоната и ще съм много благодарна ако ми отговорите на няколко въпроса. В книгата пише да се консумира прясно, кисело мляко, извара и сирене - обезмаслени или нискомаслени, а пък вкъщи имам домашно производство от тези изделия, дали ако махам каймака на прясното мляко и след това го ползвам се води обезмаслено или има друга технология?
Грамажите на месото са дадени в сурово състояние преди да се сготви,нали?
При изчисленията за необходимите протеини при мен се оказа че трябва да консумирам 7 блока на ден, а в книгата пише минимум 8, така ще има ли резултат?
Извинявам се за дългия пост, но в главата ми е все още каша и се опитвам да асимилирам цялата информация. Ще съм благодарна ако може някой да ми отговори на въпросите.
Желая лек ден на всички.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Фев, 2009 4:38 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Maria Ilva написа:
Здравейте от една новопокръстена кулинарка в БГ Кулинар...
Аз защо не съм бил поканен на кръщенето? :P

Добре дошла и дано намериш отговори на въпросите, които те вълнуват. Според мен обезмаслените храни са вредни, но няма да навлизаме в дискусии сега.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Фев, 2009 9:46 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Maria Ilva написа:
Здравейте от една новопокръстена кулинарка в БГ Кулинар, аз предимно се занимавам /непрофесионално/ с торти, сладкиши и тестени изделия, но отскоро съм в режима на Зоната и ще съм много благодарна ако ми отговорите на няколко въпроса. В книгата пише да се консумира прясно, кисело мляко, извара и сирене - обезмаслени или нискомаслени, а пък вкъщи имам домашно производство от тези изделия, дали ако махам каймака на прясното мляко и след това го ползвам се води обезмаслено или има друга технология?
Грамажите на месото са дадени в сурово състояние преди да се сготви,нали?
При изчисленията за необходимите протеини при мен се оказа че трябва да консумирам 7 блока на ден, а в книгата пише минимум 8, така ще има ли резултат?
Извинявам се за дългия пост, но в главата ми е все още каша и се опитвам да асимилирам цялата информация. Ще съм благодарна ако може някой да ми отговори на въпросите.
Желая лек ден на всички.

Добре дошла!
Не стана много ясно към кого точно се обръщаш, но понеже аз имам известен опит, ще ти кажа моето мнение по въпросите ти. Аз съм Gotin...
За всички млечни продукти е желателно да бъдат нискомаслени.
Ако от собственото производство пълномаслено мляко махнеш каймака, това не го прави в никакъм случай нискомаслено, остава си напълно пълномаслено.
Грамажите на всичките видове месо са дадени за суров продукт, а там, където не е, е изрично отбелязано.
Явно не си направила правилно необходимите изчисления. Ако за твоето тегло и съотношение между масти и чисто мускулно тегло при изчисляването се е получило, че за ден са ти необходими 7 хранителни блока, то който и където да ти пише, че трябва да консумираш 8 - не му вярвай...
Предварителните изчисления и теоретическата част, описана прекрасно от д-р Бари Сиърс и българската му последователка д-р Мария Папазова са толкова добре и стриктно описани, че със съвсем малко интелектуално напрежение човек може перфектно да се справи.
Но да ти отговоря съвсем конкретно: Ако по изчисления трябва да консумираш 7 хранителни блока, а вместо това консумираш 8, абсолютно нищо лошо няма да стане, просто ще консумираш един хранителен блок в повече и ще регулираш теглото и здравето си малко по-бавно от предвиденото и леко ще бъдеш извън Зоната, което пък не е кой знае каква трагедия. Но изчисленията за индивидуалната ти необходимост от хранителни блокове се прави точно за това - да се персонализира храненето ти в Зоната, т.е., да бъде максимално съобразено с твоите необходимости. А това дава максимален ефект от храненето.
Друго, което трябва да знаеш - Храненето в Зоната не е временна диета, до постигането на определен резултат, а възможно най-правилният начин за твоята личност и организъм, а това е доживотно. Просто единственият правилен и целесъобразен начин на хранене за тебе. Точно както се чувстваш удобно като носиш точната по формата на твоя крак обувка. Ако сложиш по-голяма или по-малка, определено ще имаш чувството за дискомфорт, нали... Така е и с обикновеното хранене, което регулираме единствено с езика си ядем това и толкава, колкото ни се иска на езика. Резултатът - неправилно тегло и вследствие на това, с времето, купища заболявания.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Фев, 2009 12:10 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
gotin написа:
Ако от собственото производство пълномаслено мляко махнеш каймака, това не го прави в никакъм случай нискомаслено, остава си напълно пълномаслено.
Интересно тогава как се обезмаслява мляко, ако не чрез махане на каймака? :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Фев, 2009 2:48 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Фев, 2009 12:10 am Вто
Мнения: 2
Здравейте,
Много благодаря за информацията Gotin, за да съм сигурна че са 7 блока ще направя проверка на взетите мерки и сметките. В началото съм на този режим на хранене и засега съм в процес на изясняване на материята.
Относно консумирането на домашно прясно и кисело мляко и сирене, не е ли по-добре да се яде продукт който знаеш от какво е направен? Може ли да се обезмасли мляко в домашни условия /и как/ след като само с махането на каймака нестава? Прочетох, че ако консумираш домашни млечни продукти просто не поемаш допълнително други мазнини.Доколко е вярно това твърдение незнам, ако някой знае повече ще съм благодарна да сподели.
Лек ден на всички.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Фев, 2009 12:02 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
Shokolatina написа:
Само едно ме затруднява - много малко готови готови рецепти са посочени в книгата, така, че лесно да изготвя менюто за деня. Ако можеш дай ми съвет!


в тази книга има повече рецепти
Ние и Зоната , Автор: Д-р М.Папазова, Р.Калейчева
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=3701

тук има дискусии по тази диета, ако някой иска да чете
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=283166.0


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Фев, 2009 2:24 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
rosko написа:
Shokolatina написа:
Само едно ме затруднява - много малко готови готови рецепти са посочени в книгата, така, че лесно да изготвя менюто за деня. Ако можеш дай ми съвет!


в тази книга има повече рецепти
Ние и Зоната , Автор: Д-р М.Папазова, Р.Калейчева
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=3701

тук има дискусии по тази диета, ако някой иска да чете
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=283166.0

За "Ние и Зоната" подкрепям с две ръце... :P
Но за "дискусиите" - ни най-малко. Основно разговорите са от типа "Ами, минах през....диети и отново се ВРЪЩАМ към Зоната. Стартирам от 102 кг. и се надявам да изглеждам хубава булка след...време."
За мене това показва единствено печалната грешка, която правят всички недопрочели, недоучили и недоосъзнали смисъла на храненето в Зоната...
Храненето в Зоната е просто правилно и здравословно хранене, НАЧИН НА ХРАНЕНЕ, а не диета за дебели какички и лелки, които искат да свалят набързо 20 кг., да свалят някой готин пич и евентуално да се оженят, а след това да си плюскат на воля колкото и каквото си искат.
Храненето в Зоната е фин тюнинг на цялата хормонална система на човек, като се започва по един гениален начин от регулирането на САМО два хормона, по-точно двойка хормони - антагонисти, които действат като везните на аптекарска везна или като ИН и ЯН, т.е. когато единият е "в повече", автоматично другият е "в по-малко", т.е., самокоригират дейността си и които отговарят за натрупването на мастните запаси в организма.
Четете и вниквайте в това, което са писали умните хора!
Полуграмотността води единствено до полурезултати, а полурезултатите при опит да се намесим в много фина и балансирана хормонална система или водят до липса на резултати, или до резултати с нетраен ефект, или (което е възможно най -лошото...) до отрицателни резултати.
А всичките видове (сигурно стотици...) т.н. диети, безвъглехидратни, безпротеинови, безедикакво си, на Дюкан, на ....(поне стотина имена), та Кремълска, та Парижка, та Холивудска, всъщност са само неправомерни опити да се намесим в работата на една невероятно сложна и фина система от хормони... И, резултатите обикновено са плачевни, поради самозащитата на тази система на принципа на самобалансирането на пумпала или т.н. "жироскопен ефект", който се проявява в така гадничкия "Йо-йо ефект", който се изразява в това, че с огромни усили и лишения, драстичен тормоз на организма със съответните рискове за здравето, успяваш да свалиш така мечтаните 20 кг. и...след няколко месеца почти задължително качваш обратно не само още 20, а и "наказателно" поне още 5...
Единствено при храненето в Зоната се отслабва без никакъв глад, равномерно и постепенно, и без какъвто и да било "йо-йо ефект". Разбира се, цената на това чудо е единствено волята и последователността да се храниш "в Зоната" без отклонения, или поне без големи отклонения.
Храненето в Зоната е на първо място възстановяване на правилното функциониране на хормоналната система, оттам възстановяване на здравето на човека, и на последно място (или поне паралелно) - възстановяване на едно оптимално за човека тегло. Но в никакъв случай, това не е самоцелна диета за отслабване! И също в никакъв случай, това не е временно хранене, до постигане на козметични резултати...
В преведените много добре на български книги на д-р Бари Сиърс, както и написаните още няколко книги от д-р Мария Папазова и колектив е обяснено чудесно всичко това, което пиша по-горе.
Просто трябва да седнете на з****ка си и да ЧЕТЕТЕ. Това е.
Пък ако искате да има и резултати - и да действате. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Фев, 2009 2:36 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
gotin написа:
Ако от собственото производство пълномаслено мляко махнеш каймака, това не го прави в никакъм случай нискомаслено, остава си напълно пълномаслено.
Интересно тогава как се обезмаслява мляко, ако не чрез махане на каймака? :roll:

Извинявай, че ти отговарям чак сега, нали има забрана да не се поства скоро след друг постинг...
Ами то е ясно много отдавна, като се извлече маслото от млякото, а това най-първобитно става чрез бабешкото "избиване".
Аз съм вадил масло от прясно мляко по още по-първобитен начин - чрез наливане на млякото в обикновен буркан с винтова или пластмасова капачка и неистово почти едночасово друсане на буркана...
Маслото си се отделя по естествен начин... И с много пот, де... :P
В резултат остава така мечтаното обезмаслено мляко... Всъщност, полуобезмаслено, защото и след отделяне на голяма част от маслото в него, все пак остава още и в млякото.
Така, че е пълна заблуда, че отделяйки каймака, който наистина е почти чисто масло, отделяме цялото масло от млякото. Всъщност, отделяме не повече от 4-5% от маслото...


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Апр, 2009 11:56 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 02 Апр, 2009 11:46 am Чет
Мнения: 1
Location: София
Привет от мен! Виждам, че в темата не е писано от доста време, но все пак ще се надявам на отговор.
Нямам никоя от книгите, затова се опитах да изчисля необходимите ми блокове с калкулатора в сайта на доктора. Резултатът беше 18 блока... Искам да попитам възможно ли е или аз бъркам някъде, защото на фона на вашите 7-8 ми се струва, че трябва да поглъщам някакви огромни количества храна. Благодаря предварително!


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2009 1:02 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Macavity написа:
Привет от мен! Виждам, че в темата не е писано от доста време, но все пак ще се надявам на отговор.
Нямам никоя от книгите, затова се опитах да изчисля необходимите ми блокове с калкулатора в сайта на доктора. Резултатът беше 18 блока... Искам да попитам възможно ли е или аз бъркам някъде, защото на фона на вашите 7-8 ми се струва, че трябва да поглъщам някакви огромни количества храна. Благодаря предварително!

Привет!
Наистина има някаква грешка, освен ако не тежиш някъде около 250 кг. живо тегло... :P
Обикновено доста, доста пълни хора, примерно 120 кг при височина 180 см. "докарват" максимум до 11 блока.
В книгата на д-р Бари Сиърс е обяснено абсолютно подробно и много коректно. Съветвам те отново да направиш всички изчисления.
Най-ценната (според мене) книга, относно Зоната, от всички издавани в България е "Овладяване на Зоната" на д-р Бари Сиърс.
Има я почти във всички книжарници, ако е изчерпана, винаги може да се намери на някой книжен пазар или книжна борса за около 7-8 лв. (колкото си и струва).
Ако наистина имаш много сериозен интерес и изключително сериозна мотивация, пиши ми на [hide]Skype: lubomir.dontchev или e-mail: l.dontchev@gmail.com.[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Апр, 2009 8:01 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2009 7:09 pm Чет
Мнения: 3
gotin написа:
Привет!
Наистина има някаква грешка, освен ако не тежиш някъде около 250 кг. живо тегло... :P
Обикновено доста, доста пълни хора, примерно 120 кг при височина 180 см. "докарват" максимум до 11 блока.
В книгата на д-р Бари Сиърс е обяснено абсолютно подробно и много коректно. Съветвам те отново да направиш всички изчисления.


Здравейте,
случайно попаднах на този форум и понеже темата е много актуална за мен реших да споделя своя опит по въпроса.

Храня се по този режим вече 3 месеца. Причината, поради която започнах е, че имах проблеми с хроничната умора, както и с хранителния режим като цяло. Нередовното ядене в университета ми докара неприятни стомашни проблеми и оттогава си мислех да променя нещо по този въпрос. Нямам,...е, сравнително казано...проблеми с наднормено тегло, даже обратното така, че не това беше основната причина. Исках да променя нещо, но си нямах идея как да започна.

На кратко - един колега ми даде книгата "Зоната". Прочетох я 2 пъти преди да започна сериозно. Възхитен съм от резултатите (които ще споделя по-долу) - за тези три месеца успях да елиминирам всякакви признаци на стомашни проблеми и глад. Успявам да си почина и се чувствам чудесно през целия ден (забелязах че е особено важно да си лягаш в Зоната :) ). Диетата РАБОТИ! И нямам никакви намерения да се отказвам от нея, независимо от коментарите на хората около мен :)

Готин, като автор на статията искам да те поздравя. От нея се усеща надъханост и мотивация. А точно това ми трябваше, за да започна самата диета. Имам обаче една забележка към последния ти пост, който съм цитирал. 11 блока е много малко, според мен те биха били грешка. Аз приемам по 16 на ден, а съм 64 кг в момента. 18 блока на ден е съвсем в реда на нещата. Хапвам 4 блока на 3те основни яденета и 2 - на 2те междинни (Сайтът ми изкалкулира 15 препоръчани). 11 би било нормално за жени, но дори и това ми се струва малко.

За тези 3 месеца:
Започнах от - тегло 70кг (височина 180), талия 80см, китка 16см. Сметките показаха 13% телесни мазнини - 9кг/70.

Тренирам фитнес 3 пъти в седмицата.

2,5 месеца по-късно - 64кг, талия 70см (което си е към 10% и по двата показателя). Сметките показаха 3% телесни мазнини - 2/64. Приблизително бях свалил 7кг мазнини и качил 2кг крехка телесна маса.

Само да добавя, че се занимавам с фитнес повече от година преди да започна Зоната и промени в теглото ми и талията не се забелязваха (да не се отклоняваме от темата).

Бих искал да разбера дали някой от вас има опит със Зоната и спортуването. В момента следвам препоръките на книгата - 1вото междинно хапване ми е 30 мин преди тренировка - второто, веднага след нея. Желанието ми е да натрупам повече маса, но не ми е ясно дали трябва да увелича блоковете за деня. Наскоро пробвах да хапна протеини от пъстърма преди тренировка и имах доста повече сила. Явно и това има значение...Ако някой има предложения нека ми пише, ще гледам редовно да преглеждам темата :)

Благодаря за търпението и разбирането. Хапвайте в Зоната и бъдете здрави!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 47 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часаПодобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB