Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:21 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 27 Юни, 2008 8:11 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
орлин–чаракчиев написа:
:) Здравейте приятели
моят проблем е свързан с бъбречното заболяване нефротичен синдром


Никаква шега с бъбречното заболяване!
Лекарите понякога преиграват и дават съвети принципно, без да се съобразяват с личността на болния, но така или иначе, по-добре е да се ограничиш до максимум, отколкото да пречиш на лечението.
С лакомията много лесно се свиква, но и се отвиква, когато се наложи по медицински предписания.
Орлине, ти си млад човек, както казваш. Нека да доживееш до дълбока старост, па макар и без пикантни храни и подправки.
Има подправки, които можеш да ползваш без много голям риск, азиатските народи, индийците и други специфични кухни ги ползват дори и като лекарство, но не те съветвам да заменяш острите подправки като черен пипер, чесън, лют пипер с други, по- недразнещи, само за да не се лишиш от подправки.
Просто се ограничи. Колкото и да ти се вижда чудно, само след около месец подправките няма да ти липсват и ще осъзнаеш, че от естествения вкус на зеленчуците по-добро няма и не може да има.
Според мене можеш да ползваш в малки количества индийско орехче, куркума, настъргана кора от лимон, орехи, лешници, бадеми, тиквени семки (ядките сурови или запечени - вкусовете се различават).
Обикновено препоръчвам да се замести изцяло солта с лимонов сок, но при тебе този съвет не върви.
Все пак, няколко капки лимонов сок на цяла купа салата няма да ти навредят, а ефектът е много добър.
Избягвай зеленчуците от типа спанак, лапад, киселец, лобода, щир, радика (глухарче), пресен и стар лук в пресно състояние, чесън - също. Във варено или запечено състояние може. Много добра подправка е запечен на фурна необелен стар лук на половинки - завит в алуминиево фолио или на открито. Чесън, разполовен през средата - също. Можеш да го ползваш във вид на пюре, като подправка.
Не забравяй, че дори и при най-тежките заболявания микроскопични дози подправка няма да навредят.
По-късно ще се убедиш, че "по-добре без, отколкото с малко...".
Но така или иначе, не подценявай бъбречното заболяване, по-добре се подложи на максимална диета по отношение на подправките и остри храни, нищо няма да изгубиш. Пак ти повтарям, че за твое учудване, твърде скоро ще разбереш, че има и други натурални вкусове и аромати.
Ние, европейците, не ползваме чак толкова много подправки, колкото японци, китайци и най-вече индийци, защото имаме прекрасни зеленчуци, с хубав натурален вкус и аромат.
И никога не забравяй, че микроскопични количества от най-силната и остра подправка не са вредни, стига наистина да са съвсем малки.
Примерно - лекото натъркване с чесън на купата, в която ще правиш салата ароматизира всичко достатъчно много.
Препечена филийка, леко докосната със скилидка чесън ароматизира прекрасно, а количеството е наистина микроскопично.
И т.н., просто ти давам идеи.
Успех в лечението!


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2009 9:50 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 29 Мар, 2009 9:30 pm Нед
Мнения: 1
Орлине скоро излязохме с моята дъщеря,която е на 5г.от болницата със тази диагноза и информацията относно какво трябва да яде е много оскъдна.Разбрах,че ти отдавна си боледувал но ако ми разкажеш как протече при теб заболяването,как продължи животът ти след това и след колко години се появи отново някакъв симптом ще ти бъда безкрайно задължена.Аз съм много уплашена и търся всякаква информация по въпроса.Надявам се скоро да ми отговориш. С Уважение:Румяна Севданова


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2009 10:26 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Бих ви препоръчал да попитате във форума за пациенти, относно диетата и грижите при тази болест.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB