Хронични гастрити с понижена секреция и киселинност и хронични колити. Диета номер 2
Диетата се препоръчва при хронични гастрити с понижена киселинност и хронични възпаления на чревния тракт – колити, на хора, които имат проблеми с дъвченето и много възрастни.
Целта на диетата е да се стимулира нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт и повишаването на отделяне на стомашна секреция, което се постига чрез ограничаване на приема на механични дразнители и влючване в диетата на храни, засилващи отделянето на стомашна секреция.
Диетата трябва да е пълноценна по химичения си състав и да съдържа по-голямо количество витамини С, В1, В2 и РР. Витамините се приемат във вид на пресни плодови и зеленчукови сокове, отвара от шипка, отвара от пшенични трици, напитка от мая. Ястията и напитките се поднасят със стайна температура. Храната се приема 4-5 пъти на ден. Промени в диетата могат да се внасят само от лекуващия лекар.
Храната се нарязва ситно, раздробява се, смила се или се пасира.
На ден трябва да се приемат: белтъчини 100 -110 г, мазнини 80 – 100 г, въглехидрати 400 – 450 г, готварска сол 15-20 г. Общо калории 3000 – 3200 ккал.
Препоръчват се следните храни:
Хляб – твърд бял, сухари, кифли с ниско съдържание на мазнини.
Супи – месни, рибни, гъбени и силни зеленчукови бульони; пасирани боршове, зеленчукови супи; бульони и супи със зърнени сгъстители и макарони; супа топчета; различни плодови супи.
Основни ястия – нетлъсти меса – говеждо, пилешко, телешко, заешко, риба, смлени или накълцани и запечени или пържени без груба кора или панировка (т.е. без да се овалват в галета). При пържена храната може да се потопява в яйце. Два – три пъти седмично може печено, задушено или варено пиле, телешко или заешко, също така и кренвирши (аз лично не ги препоръчвам, но това са го писали лекари). Нетлъста риба – варена, пържена и печена.
Сосове – месни, рибни, доматени и сметанови.
Гарнитури – ситно нарязани зеленчуци, пюрета от картофи, моркови, карфиол, тиква, тиквички, брюкселско зеле, патладжани, цвекло.
Млечнокисели продукти – извара, некисела сметана, кефир, кисело мляко, прясно мляко само в ястия и десерти.
Яйца – омлети и др. Храни пържени и варени на пара.
Мазнини – краве масло топено и обикновено, растителни мазнини
Ордьоври – черен хайвер, изкисната херинга, настърган кашкавал, нетлъста шунка, раци, зеленчуков хайвер, пастети, пача от говеждо.
Десерти – пасирани компоти, кисели и желета от кисели плодове, крем от кисело мляко, пресни пюрирани плодове, захар, сладко, мед.
Напитки – чай, чай с лимон, кафе и какао с мляко, наполовина разредено с вода, плодови и зеленчукови сокове по половин чаша 2-3 пъти на ден.
ЗАБРАНЯВАТ СЕ: силни подправки – горчица, оцет, пипер, чесън, лук, хрян; сурови зеленчуци (ряпа, репички, краставици, грах, фасул), сурови плодове, черен хляб, прясно изпечен бял хляб, изделия от мазни теста (козуначено, бутер, ронливо маслено); пушени храни, сланина, тлъсти меса и птици (овнешко, свинско, гъше, патешко) и риби; сметана над 20% мазнина, пълномаслено мляко, твърдосварени яйца, сладолед, алкохол.
|