Дамги, дамги се казват
Този ефектен десерт може да се опише като "
пържена снежинка".
Може да се каже, че е запазената марка на наше село и традиционен дар, кога се ходи на гости по други села и паланки.
Прави се в промишлени количества и се съхранява( може до два месеца)… върху гардероба. Трудно е да се каже кой го прави най-хубаво, защото формите му са най-разнообразни. Работи се обаче с едни и същи съставки, по една и съща рeцепта.
Google.com дава един-единствен линк. Гледам там - позната физиономия - ами да - това е нашата готвачка.
Формата се загрява в мазнината, след това се потапя в сместа, но не така, че да се покрие, и веднага се потапя отново в мазнината. Сместа мигновенно се стяга и се отделя от формата. Остава да плава в мазнината. След секунди готовата поредна "снежинка" се изважда, оцежда се и се наръсва с пудра захар.
Някои вече се сетиха - това са прочутите
Созополски дамги - който веднъж ги е видял, едва ли ще ги забрави. Това е десерт за сватби и най-най-най-празници.
Формата представлява метална "снежинка", окачена на дръжка, така че свободно да се люлее - това позволява равномерното и натапяне в сместа. Сещате се, че също както обикновените снежинки, пържените могат да бъдат най-най-различни. И то си е така. Всяка къща има различна - излята от метал или заварена от стоманена лента - нещо като семейна дамга - белег.
Като разрових всемирната паяжина се оказа, макар тук да знаем сладкиша като гръцки, че в Гърция той не е популярен. Няма го ни в една готварска книга, нито в рекламите на ресторанти, сладкарници и какво ли още не. Което ме навежда на мисълта, че се прави само в преселнишките села. Там също го наричат с турската дума
дамга. Няма го и в Турция, а знаете почти всички наши десерти, имат там еквивалент или обратното. Пълна мъгла и неизвестност. Чувал съм за
дамги в Стара Загора - пак вероятно някоя булка от наше село задомена там. И смятах да спра дотук и да дам линка:
http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapiVWB ... MEID=54218 - нека е ясно, че не си измислям. Снощи обаче I-net-ът рухна и от нямане на какво да правя поразлистих една руска електронна кулинарна книга. Врях се тук, врях се там, по едно време попаднах на манджите, които се приготвят на Урал - това, знаете, е другата граница на Европа. Ще си призная - първия път подминах рeцептата като парен влак - малка гара. Минута след това си рекох: чакай-чакай-чакай, чааа-кай!
Мислех с това да завърша, още повече организацията по приготвянето се оказа трудна - намерих форма за дамги и рeцепта, но майсторката има други грижи и не можа да ми обърне внимание.
Но не ми даваше мира нещо, та пак се разрових в паяжината. Чета - дамги за жигосване - branding irons - подаръчни такива - малки-големи, с букви-без букви и -хоп - засякоха се на звездите-розетки-Коледа. И като рукна една…
Оказа се скандинавски десерт, по произход доста древен.
Така изглеждат готовите розети…
…
също така
Още форми…
…
и още
А тук има всичко за розетите( дамгите):
http://fantes.com/rosettes.htm
Набор от дамги…
…
друг набор
Друга форма…
…
и друга…
…
и още…
… а тази става
като купичка и може да се пълни със сметана или каквото там
И накрая - от извора:
http://www.rosetteirons.com/
... рeцепти
http://rosetteirons.com/_wsn/page5.html
В Испания и Мексико се наричат
Buenellos; в Скандинавските страни -
розети, французите ги наричат
Merveille, а в Унгария им казват
roza frank. Дори в САЩ има най-различни наименования на този сладкиш. Например:
Minnesota = Rosette Cookie - Розетна сладка
Ohio = Sugar Waffle Cookie - Захарна вафлена сладка
Florida = Fried Cookie - Пържена сладка
New York = Italian Fried Cookie - Италианска пържена сладка
Maryland = Lace Cookie - Дантелена сладка
Georgia = Elegant Wedding Cookie - Елегантна сватбена сладка
Pennsylvania = Festival Sugar Waffle - Фестивална захарна вафлена сладка
Indiana = Fair Sugar Waffle - Панаирна захарна вафлена сладка
Pukalani, Maui, Hawaii = Chinese pretzels - Китайски пърженки
Philippines = Swedish rosette iron - Шведски розетни дамги
Та това е. А пък "на живо" можете да ги видите у наше село.
Заповядайте!