Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:12 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 514 мнения ]  Към страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Next
Message
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 04 Яну, 2006 6:42 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Мистър Джоузеф ми подхърли една идейка и аз реших да я реализирам като игра на форума. Целта на играта е следната: Един играч слага снимка (или линк към снимка) на някаква манджа или уред за готвене, а останалите играчи се питват да отгатнат какво представлява показаното на снимката. Който познае има право да зададе следващата загадка. И така започваме със загадката, заслугата за която е пак на Джоузеф.
Image
Как се казват тия неща на снимката и с какъв произход са? Йосиф и Бисквитка нямат право на участие на този етап, защото знаят отговора ;).


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 04 Яну, 2006 7:42 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
На пръв поглед бих казал, че са сладкарски формички. Ама туй с дръжката не ми е познато.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 04 Яну, 2006 7:44 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Засега си във фризера т.е. студено.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 04 Яну, 2006 7:58 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Да, прекалено тежки и дебели изглеждат за тесто. По-скоро за нещо горещо, което се излива в тях. А с тази дръжа какво ли се прави?

Да не би да са за шоколад?


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 04 Яну, 2006 8:27 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Всъщност точно за тесто са, но въпросът е: Как се казват тези неща и с какъв произход са? Иначе може да се правят и сладки и солени нещица.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 13 Яну, 2006 11:15 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Произхода е Шведски.. :) ,а на български незнам как тоно го наричат..иначе името му е като на любимата ми многоезична програма-Росета. :) "Туй с дръжката" служи за да се прихващат алуминиевите форми..доколкото си спомям..потапят се в тесто и после се пържат разни вкусутийки.. :oops:
А другите са кухи ..като формите за тарталети.. ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 13 Яну, 2006 11:31 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Бравос, драга ми госпожо! На български май се казват Розети. И само с една лека поправка, произходът е някъде в Скандинавско, не е ясно дали е Швеция. Твой ред е да зададеш картинна загадка.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 14 Яну, 2006 12:27 am Съб 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Дамги, дамги се казват :lol:

Този ефектен десерт може да се опише като "пържена снежинка".
Може да се каже, че е запазената марка на наше село и традиционен дар, кога се ходи на гости по други села и паланки.
Прави се в промишлени количества и се съхранява( може до два месеца)… върху гардероба. Трудно е да се каже кой го прави най-хубаво, защото формите му са най-разнообразни. Работи се обаче с едни и същи съставки, по една и съща рeцепта.
Google.com дава един-единствен линк. Гледам там - позната физиономия - ами да - това е нашата готвачка.

Формата се загрява в мазнината, след това се потапя в сместа, но не така, че да се покрие, и веднага се потапя отново в мазнината. Сместа мигновенно се стяга и се отделя от формата. Остава да плава в мазнината. След секунди готовата поредна "снежинка" се изважда, оцежда се и се наръсва с пудра захар.
Някои вече се сетиха - това са прочутите Созополски дамги - който веднъж ги е видял, едва ли ще ги забрави. Това е десерт за сватби и най-най-най-празници.
Формата представлява метална "снежинка", окачена на дръжка, така че свободно да се люлее - това позволява равномерното и натапяне в сместа. Сещате се, че също както обикновените снежинки, пържените могат да бъдат най-най-различни. И то си е така. Всяка къща има различна - излята от метал или заварена от стоманена лента - нещо като семейна дамга - белег.
Като разрових всемирната паяжина се оказа, макар тук да знаем сладкиша като гръцки, че в Гърция той не е популярен. Няма го ни в една готварска книга, нито в рекламите на ресторанти, сладкарници и какво ли още не. Което ме навежда на мисълта, че се прави само в преселнишките села. Там също го наричат с турската дума дамга. Няма го и в Турция, а знаете почти всички наши десерти, имат там еквивалент или обратното. Пълна мъгла и неизвестност. Чувал съм за дамги в Стара Загора - пак вероятно някоя булка от наше село задомена там. И смятах да спра дотук и да дам линка: http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapiVWB ... MEID=54218 - нека е ясно, че не си измислям. Снощи обаче I-net-ът рухна и от нямане на какво да правя поразлистих една руска електронна кулинарна книга. Врях се тук, врях се там, по едно време попаднах на манджите, които се приготвят на Урал - това, знаете, е другата граница на Европа. Ще си призная - първия път подминах рeцептата като парен влак - малка гара. Минута след това си рекох: чакай-чакай-чакай, чааа-кай!

Мислех с това да завърша, още повече организацията по приготвянето се оказа трудна - намерих форма за дамги и рeцепта, но майсторката има други грижи и не можа да ми обърне внимание.
Но не ми даваше мира нещо, та пак се разрових в паяжината. Чета - дамги за жигосване - branding irons - подаръчни такива - малки-големи, с букви-без букви и -хоп - засякоха се на звездите-розетки-Коледа. И като рукна една…
Оказа се скандинавски десерт, по произход доста древен.

Така изглеждат готовите розети
също така
Още форми
и още
А тук има всичко за розетите( дамгите):
http://fantes.com/rosettes.htm
Набор от дамги
друг набор
Друга форма
и друга
и още
… а тази става като купичка и може да се пълни със сметана или каквото там

И накрая - от извора: http://www.rosetteirons.com/
... рeцепти http://rosetteirons.com/_wsn/page5.html
В Испания и Мексико се наричат Buenellos; в Скандинавските страни - розети, французите ги наричат Merveille, а в Унгария им казват roza frank. Дори в САЩ има най-различни наименования на този сладкиш. Например:
Minnesota = Rosette Cookie - Розетна сладка
Ohio = Sugar Waffle Cookie - Захарна вафлена сладка
Florida = Fried Cookie - Пържена сладка
New York = Italian Fried Cookie - Италианска пържена сладка
Maryland = Lace Cookie - Дантелена сладка
Georgia = Elegant Wedding Cookie - Елегантна сватбена сладка
Pennsylvania = Festival Sugar Waffle - Фестивална захарна вафлена сладка
Indiana = Fair Sugar Waffle - Панаирна захарна вафлена сладка
Pukalani, Maui, Hawaii = Chinese pretzels - Китайски пърженки
Philippines = Swedish rosette iron - Шведски розетни дамги

Та това е. А пък "на живо" можете да ги видите у наше село.
Заповядайте!


Last edited by yosif on 14 Яну, 2006 10:54 am Съб, edited 2 times in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 14 Яну, 2006 11:22 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Като дете, често си играех с 'розетките' на майка :oops:
До тази сутрин нямах никакво желание да ям пържени сладки :P

[hide=@ yosif]Йосифе, ако надебелея, и този грях ще тежи на душата ти, не само писането на рецепти на непозволено място :twisted: [/hide]


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 16 Яну, 2006 11:20 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Знаете ,че пиша от клуб и затова съм в по неизгодна позиция..нямам много време за ровене..и прочие. :( Не мислете ,че подценявам интелигентността ви с тази фасулска загадка ..просто нямам възможност за по- сложни към момента.. :oops: И така какво е това?

Image


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 16 Яну, 2006 12:02 pm Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
звездовиден анасон, бадьян
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/illi_02.jpg
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/gen ... e_cyr.html
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/illi_03.jpg
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/illi_04.jpg


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 21 Яну, 2006 1:21 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Браво!
Ти си на ход!


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 21 Яну, 2006 4:05 pm Съб 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Съдията първом да каже.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 21 Яну, 2006 4:21 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
yosif написа:
Съдията първом да каже.
Съдия е този, който задава въпроса, тъй че давай смело.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 22 Яну, 2006 4:47 pm Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Как се наричат?
Къде ги правят най-добре?

Image
http://forum.kulinar.bg/files/quest2_319.jpg
http://forum.kulinar.bg/files/quest3_170.jpg


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 12:07 am Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Някой да му трябва Джокер 8)


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 12:27 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Давай!


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 12:41 am Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Без това са най-обикновени...

Image


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 11:47 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:oops: Предавам се :kap:
Дано някой друг се сети!


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 12:01 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
yosif написа:


Бишкотки със сладко :lol:
Най-добре ги правят у дома! (На Йосиф у дома му :mrgreen: )


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 12:33 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Не са бишкотки, а и аз съм много смотан в сладкарските неща...
Джокер2
Изключително популярни са в България.
Освен дюс има вариант и с:

Image


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 1:53 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Първата снимка ми прилича на вишна, но втората нищо не ми говори :roll:.


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 3:59 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
Първата снимка ми прилича на вишна, но втората нищо не ми говори :roll:.

Според мен са вишничка и черешка, но тия кремки какви са, нямам представа :roll: Явно не са чак толкоз популярни, щом никой не ги познава


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 4:10 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Всеки от вас ги е забърквал поне десетина пъти.
Джокер3
Белтъци се бият с пудра захар до получаването на твърд сняг... После сте вие 8)
Миналата година за Трифон-Зарезан бяха пуснали розовки :lol: :lol: :lol:
Употребяват се и от мъже и от жени, но честата употреба на някои видове е чревата с последствия...


 Profile  
 
 Рецепта: Какво е това?
Сготвено на: 26 Яну, 2006 4:13 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
yosif написа:
Белтъци се бият с пудра захар до получаването на твърд сняг...

Цалуфки???


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 514 мнения ]  Към страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB