inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Окт, 2017 10:42 am Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 31 Юли, 2012 8:50 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юни, 2005 4:08 pm Сря
Мнения: 144
Location: София
От далечната 1982 година съм приготвял нееднократно риба в нейните най различни разновидности-печена, задушена, варена, маринована, веяна, сушена, на пара,но ето че като почна да пържа най обикновенна риба с брашно нещо не се получава както трябва.Признавам си , че там ми е слабото място в приготвяане на риба.Или брашното почва да загаря или се случва нещо друго и никога не се получава така както аз го искам.Просто нямам обяснение.
Ето за това реших дасе обърна към Вас по опитните да дадете един жокер кое как става за да не считам пърженето на риба в провал


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Авг, 2012 3:10 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Без да се смятам за опитна (не пържа риба), мисля, че основният проблем е в температурата на олиото, както и в неговото количество
Ако е над 180 - 190 С, е нормално брашното да прегаря.
Температурата се проверява с термометър или картоф - като започне да порозовява и да изплува, мазнината е готова за пържене.

За да се изпържи рибата (или каквото там пържиш) равномерно, олиото трябва да е поне два пръста.

За малко да забравя - замразената риба обикновено има навика да се разпада. Тук помага (понякога) супер бавното размразяване в хладилника.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Авг, 2012 9:52 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Определено, средната температура на пържене е най-добра. Моят котлон има 10 степени, аз пържа на 7. Потапям рибата в сместа от брашно и сол, непосредствено преди пърженето. Казвам това, защото съм виждала други хора да я овалват в брашно предварително. Хубаво е и леко подсушаване. Ако е повече рибата, последният тиган наистина става малко препържен, но иначе няма проблеми.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Ное, 2012 1:03 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
:cheers: Здравей!
Мисля, преди всичко, пърженето на различните видове риба е много различно. Някои искат паниране в брашно, други - не искат, някои искат задължително паниране и в яйце, иначе не става хубава... И не всяка риба може и трябва да се пържи.
Правилно е както те съветват и Биски, и Миш, температурата не трябва да е висока, оптимално на 3 при 4 степени, но ако е пък по-ниска, просто ще се пропие от мазнина... И количеството на мазнината не трябва да бъде по-малко от 4-5 мм.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB