Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:38 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Окт, 2005 11:02 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Никога, ама никога не успявам да обърна омлет, особено ако е с пълнеж (а тия най ги обичкам :lol: ). Какви ли не шпатули използвам, ама все се накъсва и накрая става на бъркани яйца.

Баба ми едно време обръщаше с помощта на капак, ама всичките капаци у нас са с ръб и не стават за тази цел.

Веднъж опитах с подмятане във въздуха. Няма да ви казвам на какво приличаше кухнята след това. По този начин се справям само с палачинките, но омлетите все ми се опират. Кво да правя?


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Окт, 2005 11:32 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Моята технология: за да се изпържи както трябва един омлет, той не трябва да е прекалено дебел. Освен това, обръщам омлета, когато добре се е стегнал, иначе се разкъсва.
Обръщам с помощта на лопатка, не го подхвърлям във въздуха (и при мен е имало подобни на Алековите изпълнения :mrgreen:).


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Окт, 2005 11:40 am Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Аз пък въобще не го обръщам - правя ги тънки в голям тиган и постепенно с въртене изливам течността от средата към края на тигана - ама че обяснение :roll: . Просто обичам омлетът да не е много препечен в средата.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Окт, 2005 11:59 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аз пък ги обичам по-дебелички и ако действам като Антоновица, остава суровичък.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Окт, 2005 10:34 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Юли, 2005 8:44 pm Нед
Мнения: 74
Location: София
С риск да се изкажа неподготвен:
1. Изчакваш видимата повърхност на омлета да придобие уморено-бежов цвят (не знам как по-добре да го опиша, но ТАКЪВ Е).
2. Взимаш шпатула, достатъчно голяма да задържи омлета в увиснало положение.
3. Чрез няколко сръчни движения се убеждаваш, че омлетът се е отлепил напълно от дъното.
4. Обръщаш уверено и категорично, без да бързаш.
5. Консумираш.

Възможни проблеми:
1. Омлетът залепва: не си сложил достатъчно олио върху незалепващото покритие.
2. Ометът се чупи: а дали спази точка 2.
3. Омлетът се префръцва и вероломно се залепя "сурово върху сурово": сори.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Окт, 2005 1:54 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Най ми хареса точка 5. :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB