Днес, минавайки през Халите и съблазнена от стоките на рибния щанд, реших да напазарувам, за да пробвам идеята си за рибен желиран кекс за рождения си ден. Знам, че не е хубаво да се правят неизпробвани неща за празници. Купих от розовия хайвер, маслинов пастет и маслини с чесън. Още не си бях оформила идеята съвсем на 100%, но аз по принцип обичам да импровизирам в готвенето. Нарязах маслинките на шайбички. Разтворих и загрях желатина и залях наредените на дъното на стъклена формичка маслинки . Може би трябваше да изчакам да се желира първо този първи пласт, обаче от къде търпение... Флякнах няколко лъжици от хайвера, при което той се разбърка с водата и стана една леко неприятна каша. Отгоре сложих и маслиновия пастет и пак залях с желатин. Въобще не остана на пластове. От водата, в която беше разтворен желатинът, всичко се разбърка (стана малко като акварелен пейзаж в розово и зелено). Единственото хубаво в цялата история май беше, че всичко това успя да се желира- това ми бяха най-големите съмнения. Мъката започна с изваждането на желето от тортата. Натопих формичката за известно време в хладка вода и се опитах да я обърна върхи поднос-нищо.... Процедурата повторих няколко пъти със същия резултат. Принудих се да обиколя с острието на нож по стените на формата и постигнах известен успех. В подноса се изсипа горната част на желето. Долната, в която бяха маслинените шайби, си остана във формата. Оказа се, че и на вкус не е кой знае какво. По принцип у нас доста се харесват и хайверът, и маслините, но в комбинация... уви-не струват. Всичко се оказа с много силен вкус и не си пасваше. Може би трябваше да овкуся и желатина, защото хем се оказа в повече, хем безвкусно блудкав.... Това, което смятам да променя е 1- продуктите-да заложа на нещо по-твърдо, не пастообразно като хайвера-може би грах, пилешко месо или късчета риба.... 2- да желирам пластовете един по един, а не да заливам след като наредя всички продукти.... 3-да овкуся желатина, като го разтворя не във вода, а в някакъв бульон...
Дайте ми някакви съвети, моля ви.... Сега имах късмет, че беше "чернова", обаче с "беловата" трябва да се представя отлично...
За сега си поставям Среден 3