Здравейте, нов съм в този форум и това ми е първото мнение. Регистрирах се защото имам нужда от помощ за тесто за пица... Чудех се в кой-раздел е най-подходящо да споделя неволите си, и счетох че това е правилното място.
Та, като за начало. Готвенето ми е нещо като хоби, като цяло съм самоук, и смея да твърдя че някои неща ги правя много добре... Ноо за сметка на това има някои неща които винаги са ми убягвали...
Едно от тези неща е тестото, във всичките му възможни форми (за хляб, пица, козунак)... Е честно казано не ми е голяма болка, че не мога да правя хляб и козунак (по начало рядко консумирам хлаб, пък за козунак да не говорим), но проблема е с пицата.
Та ето какво направих вчера. Решен вечерта да сервирам пица огледах рецепти за тесто из нета. Проблемът бе, че из различните сайтове, мерките много се разминаваха (особено пък чуждестранните където мерят всичко на купи, чаени лъжици и супени лъжици). От сега да си кажа мисля че проблема ми беше в маята.... Та ето и продуктите които ползвах.
500 гр пресято брашно
250мл вода
равна супена лъжица захар
равна супена лъжица сол
7гр жива мая
равна супена лъжица розмарин
малко олио
Та като за начало подгрях водата някъде до към 60*, разтворих вътре солта и захарта. След което от кубче мая с тегло 42гр, отрязах приблизително 1/6 което трябва да е 7гр и ги разтворих във водата. Оставих 15 минути да "живне" маята.
Така и тука май е проблема, понеже навсякъде където четох, пишеше че след 10-15 минути водата с мая трябва да се е разпенила.... Емии при мен нямаше нищо подобно, никаква пяна. Но все пак продължих смело.
Размесих брашното с розмарина и започнах постепенно да добавям брашно към водата с мая, след малко се получи лепкава топка (точно както и пишеше). изкарах я от купата, поръсих плота с брашно и почнах да меся. Самото месене го правих така: притискам тестото и го разстилам в една посока, после го прегъвам по дължина, след това го разстилам р другата посока и пак прегъвам по дължина и тн.
В указанията пишеше да меся ~15 минути или да отброя 200 прегъвания... Та избрах метода с отброяването и отброих 220 прегъвания.
Тестото вече имаше вид, в този момент си мислех че може и да се получи нещо.
Та следвайки инструкциите взех една метална купа намазах я с олио, оформих тестото като топка и него намазах с олио. Тестото в купата и отгоре покрих с алуминиево фолио. Оставих купата в леко затоплена фурна (~30-40* вече изключена) да втаса. Според инструкциите след 60-75 минути тестото трябваше да е с поне 2-пъти по-гилям обем... Е моето тесто набъбна с едва ~1/3... Оставих го и на вторично втасване още 1 час извън фурна, надигна се още малко.
Вечерта го разточих с точилка пляснах го в тавата, попекох го 5 минути без нищо отгоре, после му сложих доматите и другите му там пикантерии.
Е след като изхарах пицата от фурната.... изглеждаше фантастично, миришеше фантастично.... И на вкус беше фантастична като изключим тестото което беше като теракотена плочка (само по-към средата на пицата ставаше да се дъвче).
Излагация с две думи.
Та 99% съм сигурен че нещо покрай маята е довело до тази обърквация.
Въпросът е:
Дали количеството?
Дали начина на разтваряне (заедно със сол и захар)
Дали температурата на водата да не е била достатъчна (може би е трябвало да е вряла, за да "живне" маята)
Дали не съм ползвал грешин вид мая? Взех от магазина Хлебна "жива" мая. Направи ми впечатление обаче че навсякъде се говори за пакетчета от 7гр. А това което аз взех беше от 42... Което ме навежда на мисълта че може за някаква друга мая да става въпрос.
Много ще съм благодарен ако някой ми помогне със това пусто тесто