[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Спаначеното пюре
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Окт, 2019 9:48 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 30 Авг, 2007 12:32 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Не знам какво му обърках на туй просто пюре, но на един етап като го опитах беше толкова горчиво, че дори аз не го харесах, за домашните не исках и да помислям! Може би беше от самият замразен спанак.

Сложих малко водица да заври и после ръснах в нея смело сушени зеленчуци. Добавих леко размразения спанак (понеже иначе е едно ледено блокче дето ще ми трябва 5-литрова тенджера, за го пусна цяло, го удрям яко в кухнеския плот :oops: както си е опаковано и се натрошава много добре на малки парченца, които влизат във всякав тенджрка). Оставих го да се задуши за около 5-8 мин. Добавих му магданоз, копър (имах само сушени), малко чимен. Реших и да сложа малко пресен джинджифил (половин сантиметър от едно малко коренче), не толкова заради вкуса, колкото заради полезността. Хубаво де, ама като пасирах всичко, сместа беше със чуден зелен цвят и отвратно горчив вкус. Положението спатиха две сварени и пасирани картофчета, много шарена сол (имам една, в която едва се усеща солта, сложих 3! с.л. от нея), малко млян черен пипер и 25 гр. масло. Така вече беше прилично на вкус, а горчивината се забелязваше едва като някакъв доста остатъчен вкус. Но така и не разбах откъде дойде тази горчивина?!?


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Авг, 2007 8:43 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
От маслото ще да е! Нарушаваш диетата и гузната ти съвест изпраща сигнал до онзи център в дясното мозъчно полукълбо, което отговаря за вкусовите рецептори, които от своя страна възприемат съответната храна като горчива.

Един вид защитна реакция.

:mrgreen: :P :mrgreen: :P


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Авг, 2007 10:40 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Голям си шегобиец! :lol:
Само за пояснение - маслото е единствената позволена извлечена мазнина в моята диета стига да не се обработва термично и да е до 20 гр. на ден. При мен обаче е значително по-малко (просто не изпитвам нужда) :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Авг, 2007 1:27 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Meg, някоя от съставките е дала горчивия вкус - самият спанак или някоя от подправките.
Има само един начин да разбереш - като опиташ всичко поотделно.

[hide]Джинджифил със спанак е доста необичайна комбинация :roll: [/hide]
Номерът с разбиването в плота ми хареса; аз практикувам друг метод: качвам се на стол или на висок шкаф и оттам хвърлям на земята нещото, което трябва да се начупи (обикновено блокчета кувертюр или съдове от старинния сервиз на бабата на съпруга ми).
Преди това го слагам в няколко найлонови плика, за да не ми измърля пода.

Като не ни купуват мъжете електрически триони, се справяме, както можем :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Авг, 2007 1:32 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
[hide]Джинджифил със спанак е доста необичайна комбинация :roll: [/hide]


Според моето скромно мнение точно това е причината за горчивия вкус.

А относно разбиването - аз си имам чукче за пържоли, и като Биски, в пликче и отгоре млатя колкото ми душа иска.
[hide]Особено ако съм ядосана нещо правя всичко на прах :) [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Авг, 2007 5:36 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Много благодаря, момичета :)
Или е бил спанакът, или пресният джиндифил (набърках го за цяр, ама на). По отделно не горчат, с джинджифил на прах също не съм имала проблеми, ама явно пресният е дал някоя реакция.
Все се успокявам с репликата на един колега с богат опит: "Грешките не са проблем изибщо, но ако направиш една и съща грешка два пъти, това вече е проблем". Та, така, ще ми е за урок :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB