Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:25 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Фев, 2008 9:46 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 19 Фев, 2008 8:58 pm Вто
Мнения: 3
Location: Разград
Ще помоля за мнение и съвет. при печене на кекс на всяко пето- шесто печене ми се получава фал. Уж всичко е наред-надига се като винаги, запечено нормално и добре и след 30 мин. изведнъж спада. Имала съм случай, когато излиза от формата. Много се ядосвам, защото съм дългогодишна домакиня и правя къде по-сложни неща. А този елементарен кекс ме изнервя.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 10:04 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Ако отваряш фурната преди да е станал готов, това може да е причината.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 10:29 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Случва се и в най-добрите семейства да спадне... кексът. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 11:03 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
При мен проблемът (или поне един от многото) беше във фурната - като се затвори, остава луфт между вратичката и частта за тавите.
Сложих там няколко пласта алуминиево фолио и сега фурната не изстива, когато трябва да е гореща.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 2:09 pm Пет 



И при мен проблема беше в луфта, но сега чакаме новата кухня (барабар с фурната) и всичко ще е наред. Затова сега временно не пека кексове, не се наддигат достатъчно добре.


  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 3:33 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Аз пека, но в микровълновата.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 4:53 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Странно ми се вижда фурната да е добре уплътнена 5 пъти, а на 6-ия не.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Фев, 2008 10:23 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Апр, 2005 12:36 pm Чет
Мнения: 97
Location: Варнаaaaa
Когато пека каквото и да е: баница, кекс, блатове за торта..., намазвам и стените на тавата.

За баница: със св. мас, маргарин или краве масло т.е. с "твърди" мазнини.

За сладкиши - намазвам с олио и задължително по-дебел пласт брашно. Когато сместа се отдели от стените - за мен това е СИГУРЕН признак на добре изпечен блат, кекс, пай... Не отварям фурната, докато не видя отлепен от стената блат, дори и при поливка за мусака.

Ако фурната ти, обаче, не е уплътнена добре - това наистина може да е проблем.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB