Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:03 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 27 Фев, 2008 6:21 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Правя фалафели доста често, защото съм любител на нахута. Последните 3 пъти обаче нещо не се получава сместа и много ме озадачава. Уж всичко изглежда ок, но когато се запекат от всички страни (форма за донъти, за да не пържа), отвътре се оказват почти сурови (то няма как да е сурово, като нахутът е врял близо час под налягане, ама така изглежда) и са супер ронливи. Не съм имала такива проблеми преди и се замислих откъде ще да идват. Единственият отговор който ми хрумна е че съм намалила несъзнателно количеството на нахута, а другите съставки съм запазила. Бобовите винаги си ги отсипвам на око, а нахутът става почти троен след накисването, затова доста внимавам да не прекалявам с количеството. Но явно там е и проблема :?: :!: :?:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2008 6:57 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Меги, ако намалиш темпертурата, ще се изпичат и отвътре.

Относно ронливостта - може би трябва да се добави съвсем малко вода в сместа :roll: (имах подобен проблем с картофените кюфтета, които правя вегански и там водата помогна).


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Фев, 2008 12:59 am Чет 



пържене е спасението....


  
 
Сготвено на: 28 Фев, 2008 10:19 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
dalka написа:
пържене е спасението....


Неправенето на фалафел е спасението! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Фев, 2008 10:38 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
dalka написа:
пържене е спасението....

Пържените кюфтета не са вкусни.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Фев, 2008 11:32 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
biskvitka написа:
Пържените кюфтета не са вкусни.


Е как можа да кажеш такова нещо! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Фев, 2008 11:48 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Мързи я да пържи!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Мар, 2008 3:26 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Биски, благодаря!!!
Все във същата фурна ги пека, но досега си мислех, че сместа е "прекалено мокра" (заради реално по-малкото количество нахут). Ще се пробвам пак с корекции по рецептата и ще се отчета :)

Относно пърженето... Всеки, който знае химичният състав на пържената мазнина (била тя животинска или растителна) сериозно би се замислил дали някога пак да сложи мазнина в тигана....


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Мар, 2008 11:43 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Открих катво им беше станало на фалафелите! :idea: То, бива да се "пипват" рецептите тук-там, да се прибява нещо, нещо да се маха, ама когато човек "махне" половината от основната съставка (в случая нахута) някак си логично е да не се получи :hair:
В неделя обаче зарязах "окомера" и чинно си премерих количеството нахут и... ами нищо чудно, че нещата се оправиха :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB