Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 06 Дек, 2019 4:30 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 25 Мар, 2008 2:29 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Донесоха ми от Созопол една мноооого голяма глава от калкан + едно голямо количество малък кефал. И казаха, това е чудесно за рибена чорба. Добре ама аз не съм правила досега, на всичкото отгоре мъжа ми не обича риба,а децата предпочитат филийки в такъв случай. Но понеже съм амбициозен човек пък и ценя добрите продукти се затрудих да я сготвя. И от там ми започнаха мъките. Първо ми отне около час да се разровя в нета за рецепти. Нито една не ми хареса като цяло. После няколко телефонни разговора за още мнения по въпроса. Изясних си концепцията накрая.

Следва пазруване на останалите продукти, защото се оказа, че не мога да я направя само с 2 вида риба + още няколко неща! 30 мин. Варенето беше най кратката част - 15 мин. Прецедих бульона и извадих рибата,за да я филетирам. И тогава стана страшното. Около 700гр. почти дребна риба, черноморска, попчета, илария, главата на калкана не я броя, трябваше да бъде обезкостена и обезкожена. 30 мин. След което следваха допълнителни процедури около 15 мин. Вследствие кулинарните ми набези мивката ми, която е много голяма беше пълна, още 15 мин. И воалa - накрая имах най- перфектната рибена чорба.За протокола някой иска ли рецептата? :mrgreen:

Най –хубавият момент в цялата история е, че понеже не ми останаха време и сили за салата, към вечерния аператив я поднесох вместо такава (с добавка от много лющян, чесън, лим.сок и люто), благодарение на което не можах да се напия от мъка.

Забравих и частта с писането във форума посветено на моята рибена чорба. Около 15 мин.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2008 2:33 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Unbelievable!
Какви ли не случки се случват на не случайни хора! :lol: Умрях от смях. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2008 4:03 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
миш маш написа:
.За протокола някой иска ли рецептата? :mrgreen:


Не питай, направо я давай.

ТрЕбе ми калкулатор да сметна Сичките тия минути. :mrgreen:

п.п. Кво "Никога повече" ?


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2008 7:10 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Ще я напиша малко по късно в полезни съвети.А никога повече не, но скоро няма да си направя целият този труд.Наистина ,сега ми е смешно но снощи ми се плачеше,това ми бе 3то готвене за деня .И то само аз ям рибена чорба. :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2010 9:37 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Окт, 2010 3:53 pm Нед
Мнения: 7
И аз съм правил нещо подобно няколко пъти, само че с цел спестяване на усилия по чистене на рибата ползвам скумрия. 4 риби размер 200/400 ми отнемат около 40 минути само чистене, но пък съм убеден, че в чорбата няма и 1 костица. Става ПЕРФЕКТНО, хора, за които знам, че не ядат рибя чорбъ, са изяждали по две порции. Само че в добавката, която посочваш, както много лющян, ако така наричаш растението Levisticum officinale /девесил и др. имена/, вместо лим. сок слагам оцет, утепало се е!


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2012 3:46 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Юни, 2012 4:38 am Нед
Мнения: 1
Интересна случка:). Вие дами поне имате епизодични провали тук - таме, както се кзава:), но при мен ства страшно вече 2-ра семдица.. Тъй като на съпругата ми й се налижи да замине за 2 седмици в командировка и аз съм си готваш - без коментар:)


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Юни, 2012 3:04 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
DedoMraz - прав си. Лющян и девесил са едно и също. Всъщност и по моят край се нарича девесил, не знам сега, защо когато съм писала поста съм решила да му кажа лющян. :-) От тогава няколко пъти още съм я правила тази чорба, но вече без глава от калкан. Купувам дребна риба различни видове, които после изхвърлям, след прецеждане на булъона, накрая слагам някакво филе, и така си реших проблема. :) Но пък рецептата си заслужава.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB