Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:37 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 08 Апр, 2008 5:32 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2008 8:07 am Нед
Мнения: 2
Дайте някакви съвети.
Маслото е с достатъчно висока температура, кюфтетата от картофи са обваляни с брашно. Прочетох, че разходът на масло е 8 - 25% спрямо теглото на продукта. Не можах да го намаля под 15%.
Дали при пържене твърдите мазнини (например палмово масло) по-малко се поемат от кюфтетата?
Моля, прапоръчайте ми някаква подходяща панировка или нещо друго.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2008 5:42 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
chralsthelast, едно 'здрасти' да беше казал.

Как ги изчисли тия проценти и какво имаш предвид с 'разход на масло'? :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2008 9:49 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Куцо пиле написа:
chralsthelast, едно 'здрасти' да беше казал.

Как ги изчисли тия проценти и какво имаш предвид с 'разход на масло'? :roll:


Сигурно човекът с трудното за произнасяне име е възпитаник на някоя математическа гимназия. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2008 10:03 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Има само един начин - не ги пържи.

Смея да твърдя, че печените (в сух тиган или на скара) картофени кюфтета не са никак лоши 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2008 10:20 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Аз картофените кюфтета ги пържа в обикновено олио, слънчогледово за пояснение,и никога не са ми ставали мазни.И винаги съм смяталя ,че в темата за математиците готвачи има бъдеще. :hair:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2008 11:07 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
миш маш написа:
Аз картофените кюфтета ги пържа в обикновено олио, слънчогледово за пояснение,и никога не са ми ставали мазни.И винаги съм смяталя ,че в темата за математиците готвачи има бъдеще. :hair:


Че ти в оная тема кво дириш? Нали си химичка?


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2008 7:04 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2008 8:07 am Нед
Мнения: 2
Куцо пиле написа:
chralsthelast, едно 'здрасти' да беше казал.

Как ги изчисли тия проценти и какво имаш предвид с 'разход на масло'? :roll:

Здравейте,
Приемам критиката за липса на обръщение. Такова не видях и в другите съобщения.
Процентите ги изчислих след измерване с електронна кухненска везна с точност 2 грама.
Под разход на масло имам предвид поетата мазнина от кюфтетата и останалата след пържене в тигана, която естествено се хвърля.
Уважаеми специалисти,
Още веднъж моля за конкретни препоръки за намаляване на използваната мазнина с оглед диетично хранене и приемлив вкус на изпържените кюфтета.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2008 9:11 am Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Мисля, че най-диетични биха били печени, както е казала Бисквитка.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2008 10:19 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
chralsthelast написа:
Приемам критиката за липса на обръщение. Такова не видях и в другите съобщения.
Естествено не се поздравяваме във всеки пост, но като за първи път...

Куцо пиле написа:
Мисля, че най-диетични биха били печени, както е казала Бисквитка.
А, бе, човека иска пържени. Ако не те притеснява разходът на олио, пържи ги както и досега, но след пържене ги оставяй върху кухненска хартия, която да попие мазнината.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2008 1:50 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За да намалиш количеството мазнина, поето от кюфтетата, трябва да ги пържиш минимум на 190 С, в маслена баня. Така от високата температура веднага се образува коричка и няма как мазнината да проникне навътре.

НО при тази температура повечето масла се разпадат и стават, меко казано, вредни, а и мазнината след това не трябва да се използва. Може евентуално да се рециклира за гориво за трактори, но все пак става дума за литър-литър и половина (за едно пържене), не за една цистерна.

При "сухото" пържене отива до 1 с.л. олио за 12-16 големи кИфтака.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB