Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:54 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 25 мнения ] 
Message
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 04 Май, 2008 12:00 am Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Чудя се дали да не си поискам лично мой форум :lol:
Този път успях да изпека булгура. Целта беше само да го сваря, но докато се усетя половината беше приятно запечен на дъното на тенджерата.
Изгребах каквото можах от горе, сега ще пробвам дали не мирише твърде много на изгоряло. Че много ми се иска за утре да спретна едно табуле (или подобно).
Но пак добре, можеше и да заспя и съвсем да го изгоря.


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 04 Май, 2008 9:30 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Мацо, ти си уникална!


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 04 Май, 2008 10:39 am Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Това вече си е талант. :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 04 Май, 2008 10:40 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
А дали пък не си изпълнила някаква специална рецепта със полу запечен булгур. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 05 Май, 2008 9:54 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко, това ми прозвуча като в "Шрек", като го питаха какъв рицар е. :)
Ипи, поне в нещо и аз да имам талант, то се видя, че да свиря, пея и танцувам очевидно не мога. :)
Миш маш, ако някой знае такава рецепта веднага "ще си измия ръцете" с нея. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 05 Май, 2008 10:08 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Е, как да не знаем. "Загорелникът на Маца". :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 05 Май, 2008 10:53 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Мацо, предлагам официално да се прекръстиш на Загоритенджера! :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 05 Май, 2008 10:57 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Maца,не им се връзвай.Просто имаш по "специален " ,по "hard" стил на готвене нали?


Last edited by миш маш on 05 Май, 2008 3:58 pm Пон, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 05 Май, 2008 11:30 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Верно, "Мацов стил" на готвене. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2008 11:58 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Чудя се дали да не си поискам лично мой форум :lol:
Този път успях да изпека булгура. Целта беше само да го сваря, но докато се усетя половината беше приятно запечен на дъното на тенджерата.
Изгребах каквото можах от горе, сега ще пробвам дали не мирише твърде много на изгоряло. Че много ми се иска за утре да спретна едно табуле (или подобно).
Но пак добре, можеше и да заспя и съвсем да го изгоря.


Момчета и момичета, стига сте сте се гаргарили с Мацето :), и без това и е кофти...
Освен това, всички мацета трябва да бъдат галени (и то по косъма!), за да мъркат. Цитати из "Основни мацешки правила и закони" :) .

Значи, булгурчето си е най-обикновена грухана пшеница за варене, само дето е по наситно. А този факт води след себе си и други такива- като например това, че пшеницата "гълта" много вода при варене, също както ориза. Затова, за да си нямаш излишни ядове със стъргане на дъна на тенджери, просто слагай повечко вода, вари на слаб огън (само да къкри) и пробвай продукцията си по-често.
Освен това, идеята на табулето е добавката (оригинално кускус, ръчен) при престоя си в сока от зеленчуците, да го "дръпне", като леко набъбне.
И става така: "Ах, абе къде отиде толкова сок? Ами там си е, ама кускусчето го е поело".
Така, че специално за табуле е излишно да вариш булгура, защото нарушаваш общата идея, заложена от братята араби. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 05 Май, 2008 4:48 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Мацо, предлагам официално да се прекръстиш на Загоритенджера! :mrgreen:


А, няма да се ограничавам така, аз и други работи (съдове) освен тенджери загарям. :)

IPA написа:
Верно, "Мацов стил" на готвене. :mrgreen:


Абсолютно "Мацов" ми е стила и както каза миш маш е доста хард.

А по принцип (за Готин е това) знам как се вари булгур, пък и темата за табуле-то я разискахме вече. Моите проблеми идват не от незнание, а по-скоро от желание да свърша няколко (стотин) неща наведнъж.
Да ви успокоя всички: Булгурът все пак ставаше за ядене, чудна саладка стана, изядохме я до основи. :)

И, шефе, ти знаеш ли колко мои яденета могат да се обобщят с това име, направо е раздел в моята кухня. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 05 Май, 2008 7:11 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Що ми се струва, че едно будилниче ще свърши работа, ако се навива да звъни, де. ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 05 Май, 2008 7:18 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
IPA, e права.Аз от години ползвам фурна с таймер, който пускам и за котлоните.Не ги изключва но звъни.Така съм свикнала,че няколко пъти ми се налага да готвя на други места и като няма какво да ми звънне си ги оплесквам нещата.


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 05 Май, 2008 7:24 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
На фурната не е сигурно, по-добре като медалион или гривна, т.е. да е на нея. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 05 Май, 2008 10:30 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Моето предложение е Slow cooker - има таймер, готви бавно и само се изключва. И аларма за пожар, на всякий пожарный случай ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 07 Май, 2008 11:57 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
За часовниците и аз отдавна съм се сетила. Истината е, че навремето готвех с печка с таймер и се бях поразглезила. Но от 10 години не ползвам такъв, просто напоследък съм ма-а-алко ангажирана и затова, като сготвя всичко останало и оставя нещо за довършване то ме довършва. :)
С часовниците има и друг проблем - обикновено готвя късно вечер и звънящ будилник означава да събудя половината вход. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 07 Май, 2008 2:59 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Слагай тогава телефона на вибрация и го пъхай в джЕба.


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 07 Май, 2008 7:24 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Що пък в джеба :P ?


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 07 Май, 2008 7:56 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ами за да не го забрави някъде из къщата.


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 08 Май, 2008 12:15 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
дима Т написа:
Що пък в джеба :P ?


Щото ако е другаде съвсем ще забравя манджата. :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 08 Май, 2008 1:16 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Ама поне на теб ще ти е хубаво :P :lol: ;) .Както и да е,и аз искам да пробвам да сготвя нещо с булгур,щото едно вре бабите ми го готвеха много вкусен,ама нещо не мога да си го представя с лук и други такива .Рецепта някоя добра и изпробвана,ако намеря,ще се прежаля да опитам....щото сигурно само аз ще си го ям....


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 08 Май, 2008 1:59 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
дима Т написа:
Ама поне на теб ще ти е хубаво :P :lol: ;) .Както и да е,и аз искам да пробвам да сготвя нещо с булгур,щото едно вре бабите ми го готвеха много вкусен,ама нещо не мога да си го представя с лук и други такива .Рецепта някоя добра и изпробвана,ако намеря,ще се прежаля да опитам....щото сигурно само аз ще си го ям....


И аз се бях замислила за нещо друго, освен салата, но не съм и опитвала, така че ще чакам твоите отзиви или на някой, вече изпитал някоя и друга рецепта.


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 08 Май, 2008 3:14 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Преди време бях правила постни лозови сърми с булгур вместо ориз - стават чудесни.


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 08 Май, 2008 8:30 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маца написа:
...нещо друго, освен салата...ще чакам твоите отзиви или на някой, вече изпитал някоя и друга рецепта.

Под темата има линк към две изпитани рецепти с булгур.


 Profile  
 
 Рецепта: Запечен булгур
Сготвено на: 09 Май, 2008 9:30 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Маца написа:
...нещо друго, освен салата...ще чакам твоите отзиви или на някой, вече изпитал някоя и друга рецепта.

Под темата има линк към две изпитани рецепти с булгур.


Кюфтенцата ги практикувам редовно, а другата не съм я пробвала, но ми се ще още малко продукти да вложа, че да заприлича на основно ястие. :) Сега се колебая - четох някъде нещо с чушки нарязани на ситно, може маслини, освен стандартните лук и подправки....


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 25 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB