Маца написа:
Чудя се дали да не си поискам лично мой форум
Този път успях да изпека булгура. Целта беше само да го сваря, но докато се усетя половината беше приятно запечен на дъното на тенджерата.
Изгребах каквото можах от горе, сега ще пробвам дали не мирише твърде много на изгоряло. Че много ми се иска за утре да спретна едно табуле (или подобно).
Но пак добре, можеше и да заспя и съвсем да го изгоря.
Момчета и момичета, стига сте сте се гаргарили с Мацето
, и без това и е кофти...
Освен това, всички мацета трябва да бъдат галени (и то по косъма!), за да мъркат. Цитати из "Основни мацешки правила и закони"
.
Значи, булгурчето си е най-обикновена грухана пшеница за варене, само дето е по наситно. А този факт води след себе си и други такива- като например това, че пшеницата "гълта" много вода при варене, също както ориза. Затова, за да си нямаш излишни ядове със стъргане на дъна на тенджери, просто слагай повечко вода, вари на слаб огън (само да къкри) и пробвай продукцията си по-често.
Освен това, идеята на табулето е добавката (оригинално кускус, ръчен) при престоя си в сока от зеленчуците, да го "дръпне", като леко набъбне.
И става така: "Ах, абе къде отиде толкова сок? Ами там си е, ама кускусчето го е поело".
Така, че специално за табуле е излишно да вариш булгура, защото нарушаваш общата идея, заложена от братята араби.