Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 19 Авг, 2019 11:35 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Ное, 2008 3:14 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Съвсем не беше далече времето, в което дадох суперкомпетентно мнение как да се направи пилешко филе. Моля, всички да ме линчуват за проявената самонадеяност.
Онзи ден купих пилешко бон филе, от небезизвестна марка, от която купувам почти винаги. Мариновах го в лимон, соев сос, кимион и горчица, тоест една от маринатите, които използвам от години за пиле.
След 24часово мариноване го метнах на т.нар. тефлонов тиган и го задуших. Обикновенно резултатът е едно много крехко и вкусно, диетично пилешко филе. Този път се получи някакъв кошмар - толкова жилаво даже телешко не съм яла. Сега би било най-лесно да набедя самото месо, но вече не съм толкова самоуверена и честно казано не знам какво се случи. :(


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2008 3:29 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Без да съм наясно какво точно си направила, дали не си прекалила със лимона, защото ако киселината е в по големи количества стяга месото? Но пък пилешко?


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2008 3:54 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
И аз, без да знам точните условия, мога само да предположа, че температурата е била твърде слаба и твърде дълго си го задушавала.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2008 3:56 pm Нед 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
И аз съм изненадана, че пилешко може да е станало жилаво, Маце, НО: Слав преди време се оплака, че бутчетата, които преди купувахме, и които бяха очевидно инжектирани с водица, стават много сухи. Аз взех, че се обидих, щото не съм забелязала сухост, а и се старая в тази посока. Откакто сменихме марката, такива оплаквания няма.
Накратко, месото е виновно, мисля аз. Апропо, филетата, които си готвила замразени ли бяха или охладени?

ПП Никакъв линч за теб, гърчи се в доживотни мъки! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2008 4:53 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Бутчетата бяха охладени, не съм ги замразявала на ново. 500 гр. мариновах с един лимон (знам ли, може и да е било много, макар че не го правя за първи път).
Температурата беше необходимата и те не се изсушиха, а просто са жилави, така да се каже сочни, но жилави. Пробвах на едно парче да го задушавам по-дълго, но ефектът беше същият, тоест и времетраенето е нормалното.
Знам ли и аз какъв е случаят, сега си имам почти половин кило жилави филенца. :(


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2008 5:19 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Maцо, в крайна сметка бон филе ли беше или бутчета? Не че има кой знае какво значение. Но каквото и да е било 1 цял лимон за 500гр. ми се виждат много.Аз съм попадала на много мазно и безвкусно пилешко месо, но на жилаво чак - не съм.За сметка на това обаче оня ден си купих от френските пилета "Duc", които купувам от едно известно време със невероятно жълт цвят на месото и вкус наподобяващ на домашно пиле без да е толкова мазно, но... уви този път в същата опаковка и от същото място получих един български бройлер. :mrgreen: .А и цената беше като за френско пиле.Така , че и аз нямам вече какво да ти кажа.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2008 5:32 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
... сега си имам почти половин кило жилави филенца. :(


Някъде ми се потурчи мнението, в което ти препоръчах да ги нарежеш на жулиени, да ливнеш малко бяло винце и сметанка и да ги притоплиш.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2008 6:34 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
миш маш написа:
но... уви този път в същата опаковка и от същото място получих един български бройлер.
С риск да те изненадам, пилетата DUC се излюпват, отглеждат и изхранват в България. Само яйцата се внасят.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Ное, 2008 6:57 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
MR.LAZY написа:
миш маш написа:
но... уви този път в същата опаковка и от същото място получих един български бройлер.
С риск да те изненадам, пилетата DUC се излюпват, отглеждат и изхранват в България. Само яйцата се внасят.
Не ме изненадваш, защото чета. Просто разликата в качеството на първите такива и в това което купих за последно е от земята до небето. :mrgreen: За разлика от цената която си е същата да не е и повече.А първите пилета бяха страхотни.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Ное, 2008 10:18 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Не е бе Миш, може лимонът да е бил "по-силен", знам ли.
Алеко, ще си го дъвча жилаво, тъкмо ще подобри фигурата ми, щото докато дъвча ще изразходвам повече калории, отколкото ще получа от него. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Ное, 2008 10:24 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
Не е бе Миш, може лимонът да е бил "по-силен", знам ли.
Алеко, ще си го дъвча жилаво, тъкмо ще подобри фигурата ми, щото докато дъвча ще изразходвам повече калории, отколкото ще получа от него. :)


Ами приятно дъвчене тогаз!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB