Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Юли, 2019 11:28 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 108 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Message
Сготвено на: 24 Фев, 2009 10:57 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Ако в някоя рецепта пише да се топи шоколад в МФ - внимание! Така дъщеря ми, спазвайки рецептата, го пресече и като го сложи в тестото за пандишпаново руло, той остана на парчета. :-? После трябваше да правим ганаш от бял шоколад, но нямахме желатин. Стана една много хубава супичка и рулото плуваше в нея, вместо да стане глазура. :lol: За щастие, въпреки гореизброените проблеми, беше вкусно и не остана нито трохичка. Обаче резултата нямаше нищо общо с оригинала.
Всичко казано по-горе, потвърждава убеждението ми, че импровизациите в сладкарството са деликатна работа. А шоколад ще си топя само на водна баня, и това си е!!! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Фев, 2009 2:49 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Именно поради това, че импровизациите са почти недопустими, недолюбвам правенето на сладки неща, пък и обикновено се провалям в тях. Някак точните мерки и науки явно са ми чужди.
И аз вчера се опитах да спретна едни целувки, за първи път ми беше, и чак като ги поизпекох открих рецепта, в която се обяснява, че трябвало да се пекат не 30 а 1.30 минути на ненамква си температура. Не че не си изядох печения белтък, ама....


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Фев, 2009 4:03 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Успях! След като и аз направих кекс Ериета, на когото ще пусна снимка по късно, реших да направя един още по лесен, известен като "негърче". С две чаени (ама големи) чаши брашно, 1ч. захар , половин ч. олио, сода и кисело мляко както си му е реда успях да постигна "съвършенството" от сантиметър и половина дебелина на сладкиша (диаметър 23см. кексова форма с дупка по средата). Къде отиде това брашно не знам. Който го може го може. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Фев, 2009 4:38 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Миш, ти си гений! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2009 7:42 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
миш маш написа:
успях да постигна "съвършенството" от сантиметър и половина дебелина на сладкиша


Това тотално ме разби ... :lol: :lol: :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2009 10:19 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Kabal написа:
миш маш написа:
успях да постигна "съвършенството" от сантиметър и половина дебелина на сладкиша


Това тотално ме разби ... :lol: :lol: :lol:


И мене така :lol: :lol: :lol: Наистина е голямо постижение.
А къде ти останаха яйцата, Миш?

И що се отнася до кекс с кисело мляко, аз не искам и да чувам за такъв. Като бях на 10 години, реших да направя кекс за пръв път сама (това си беше и първото ми готвене соло). В рецептата пишеше прясно мляко, но ако няма може да се замени с кисело (а аз нямах прясно мляко). Дръж ми шапката. Пекох го в електрическата тенджера на майка (ако някои си спомня за каква точно става дума - с нагревател в капака). Е не можахме да го извадим от тенджерата и го изхвърлихме, заедно с нея. (На майка и остана само капака, но без долната част и той отиде на боклука.) Така че, като чуя за кисело мляко в кекс и до ден днешен тръпки ме побиват.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2009 10:41 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
В този сладкиш няма яйца. Не знам дали е пускан тук за да ви пратя рецептата.
А ето ви и обещаната снимка на кекса ми Ериета, за да не си помислите ,че ви лъжа. Image
Image
И понеже не смятам да се отказвам от опити, се чудя дали да не си отворя собствена тема за подобни "интересни снимки'.Снощи правих тарта с ябълки по уж оригинална френска рецепта. Ако бях направила снимка достойно можеше да заеме място тук. :)
А следващото на което съм се нацелила ще бъде торта "Бяла неделя".Тогава ще видите. :lol: :lol:


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2009 1:19 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ама перфектен ти е станал кекса!

Кристи, моят абсолютен фаворит сред десертите е именно с кисело мляко, семейното му име е "другаря Фотев", щото от въпросния другар мама е взела рецептата навремето. Сега като гледах рецептата на Миш за Негърче виждам, че е нещо много подобно. Само веднъж не ми се е получавал тоя сладкиш, когато бях поканила на гости Бисквиткини. Естествено, че няма да се получи за гости :twisted:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 108 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB