Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:37 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
 Рецепта: Калмари :(
Сготвено на: 14 Дек, 2008 9:32 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Днес най-сетне видях незамръзнали калмари и се засилих. Добре че засилката ми беше малка и взех само два, че иначе щях да се пръсна от яд.
Първо се оказа, че въпреки твърдението, че са чистени ми отне половин час да ги обеля и изчистя от гадостите и хрущялите.
После съвестно ги накиснах в сода за хляб (щото така някой беше препоръчал, да не ставали жилави).
След това реших едната част да запека на сух тиган, а другата да панирам.
Е, и двете не ставаха за ядене. Моите (непанираните) бяха като содено хрущялче, направо отврат (явно развивам непоносимост към содата като IPA). Панираните не ги опитах, но Пламен хапна едно парче, каза, че са гадни и приключихме. От днес нататък калмари само ако някой спец. ми ги приготви.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Калмари :(
Сготвено на: 15 Дек, 2008 11:17 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Маца написа:
После съвестно ги накиснах в сода за хляб (щото така някой беше препоръчал, да не ставали жилави).


Мацо, те цял живот са киснали в разтвор на морска сол, пък не са се осолили, ти с някаква си сода. :lol:

От дебелите или от тънките бяха.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Калмари :(
Сготвено на: 15 Дек, 2008 12:55 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
IPA написа:
От дебелите или от тънките бяха.


Ми аз явно съм виждала само един вид, около 2-4 мм дебелина на стената на тубата, около 10 см диаметър на тубата.


 Profile  
 
 Рецепта: Калмари :(
Сготвено на: 15 Дек, 2008 2:20 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аз калмарите никога не ги кисна в сода и пак стават за ядене...


 Profile  
 
 Рецепта: Калмари :(
Сготвено на: 15 Дек, 2008 3:49 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Тази работа със содата съм я правила с черен дроб. Първият път дроба стана много крехък, а вторият въпреки кисненето в сода си остана жилав. Което ме наведе на мисълта , че не содата, а добрият продукт е по важен в случая. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Калмари :(
Сготвено на: 15 Дек, 2008 4:51 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
И кратката топлинна обработка. Колкото повече се подлага на топлина, толкова по-жилаво става.


 Profile  
 
 Рецепта: Калмари :(
Сготвено на: 15 Дек, 2008 6:44 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Маце, от баба ми съм се научила да готвя калмари. (тя беше гъркиня, лека и пръст и ако чуе, че се киснат в сода, сигурно ще се обърне в гроба).
Тя ги готвеше много просто - нарязваше ги на кръгчета и ги слагаше в смес от малко вода, оцет, зехтин и сол. Вареше ги, докато останат с малко сосче и ги сервираше студени - като предястие. Варенето определено не надвишава 10-ина мин. После намерих една китaиска рецепта, (която някои път ще пусна), но общото е, че няма никаква сода и много кратка топлинна обработка. Пробваи първо по бабиният начин и ще се сдобриш с калмарите.


 Profile  
 
 Рецепта: Калмари :(
Сготвено на: 16 Дек, 2008 2:50 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Те, калмарите, не станаха жилави, а просто гадни за ядене със содата.
Кристи, благодаря ти, ще пробвам, но в момента не мога зехтин да ползвам, така че ще трябва да изчакам.
И знам за кратката обработка, и аз кратко ги обработвах, но както казах, проблемът беше вкусът, а не консистенцията и разтегателността.


 Profile  
 
 Рецепта: Калмари :(
Сготвено на: 17 Дек, 2008 7:26 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Мацо, тогава нямаш проблем - забрави за содата и готово.

А чистенето става бързо с малко тренинг. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB