От миналата година разработвам идеята за "постно" бутертесто и стигнах до следните заключения:
1. За да се разточва тестото, без да залепва, брашното трябва да е много качествено и да съдържа достатъчно глутен. Обикновено купешкото не съдържа, затова е наложително глутенът да се добавя допълнително (обаче познайте, дали глутенът се продава свободно в бакалиите!
)
2. Мазнината трябва да е твърда и най-добрият растителен заместител на маслото е палмовото масло. Обаче то съдържа вредни за здравето полинаситени мазнини.
3. Зехтинът е добра алтернатива на маслото, но с него се работи изключително трудно - втвърдява се при температура между 2 и 3 С и от топлината на ръцете или в топло помещение се втечнява. Затова с него се работи бързо, на студено (на балкона, например и то когато температурите са около или под нулата) и с охладени в купа с вода и лед ръце.
След всяко разточване тестото се охлажда във фризер, но това се прави и при обикновеното бутертесто.
Обаче тук идва опасността човек да се разболее от толкова студ. Затова все още нямам избистрена представа как точно да направя веганско полезно и вкусно бутертесто. Но все някога ще го измисля!
Ако някой има други идеи, нека ги сподели