Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 21 Юли, 2019 2:31 pm Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Дек, 2009 12:00 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
От миналата година разработвам идеята за "постно" бутертесто и стигнах до следните заключения:

1. За да се разточва тестото, без да залепва, брашното трябва да е много качествено и да съдържа достатъчно глутен. Обикновено купешкото не съдържа, затова е наложително глутенът да се добавя допълнително (обаче познайте, дали глутенът се продава свободно в бакалиите! :twisted: )

2. Мазнината трябва да е твърда и най-добрият растителен заместител на маслото е палмовото масло. Обаче то съдържа вредни за здравето полинаситени мазнини.

3. Зехтинът е добра алтернатива на маслото, но с него се работи изключително трудно - втвърдява се при температура между 2 и 3 С и от топлината на ръцете или в топло помещение се втечнява. Затова с него се работи бързо, на студено (на балкона, например и то когато температурите са около или под нулата) и с охладени в купа с вода и лед ръце.
След всяко разточване тестото се охлажда във фризер, но това се прави и при обикновеното бутертесто.

Обаче тук идва опасността човек да се разболее от толкова студ. Затова все още нямам избистрена представа как точно да направя веганско полезно и вкусно бутертесто. Но все някога ще го измисля!

Ако някой има други идеи, нека ги сподели :plz:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Дек, 2009 12:34 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Аз пък се възхищавам на всички , които имат мерак и сили да експериментират, ако и после да се наложи да го изхвърлят. Аз поне, много пъти съм правила същото. :)
Браво Алеко!


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Дек, 2009 8:48 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Всъщност се досещам къде е проблемът. Първо в пропорциите - на две чаши брашно пишеше да се сложи една чаша масло. А аз ливнах една чаша зехтин и стана мазало. После досипвах брашно, но пък тогава тестото стана ронливо. Дори и веднъж не можах да го разточа и да го намажа с мазнина, за да го сгъна.

Вторият проблем в моя случай беше самото брашно. Пълнозърнестото е много едро за целта и просто не дава гладка и жилава смес. Вероятно това се дължи на глутена, т.е. на липсата на такъв.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB