Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 23 Окт, 2019 12:55 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 01 Окт, 2007 12:11 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
През септември тази година със ЗМ направихме едно пътешествие до Италия и пътьом минахме през Сърбия, Хърватска и Словения.

В Сърбия и Хърватска не сме спирали за повече от гориво, кафе и сандвич, затова за там няма какво да се пише, но пък в Словения и в Италия похапнахме доста приятни неща.

На първата ни италианска спирка - една винарска изба близо до Винчи (Клик) пристигнахме вечерта на 6 септември, капнали от умора. Там няма ресторант и ни упътиха до едно много приятно кръчме във Винчи, родния град на Леонардо (не ди Каприо, госпойци!).

Image

Тази вкуснотия се нарича Bruschetta Toskana и представлява препечен селски хляб, намазан със зехтин и с накубчени домати и пресен босилек.

Image

Това е топлото предястие - Crostini alla Toscana - горещ гъши пастет, който се сервира в специално съдче със свещичка отдолу, която го поддържа топъл. Подобно нещо има и със задушени гъбки и се казва Crostini con funghi porcini.

Image

За основно Дани си поръча Ribolitta Toscana - ситно накълцани и варени зеленчуци със стар хляб. В купата имаше грах, домати, зелен боб, морков, чесън и лук, а хлябът беше на едри кубчета. Това е традиционна рецепта от този край от времето, когато хората са правили хляб само веднъж в седмицата. И за да не хвърлят изсъхналия, са го уползотворявали по този начин - получава се нещо средно между каша и гювеч, само че без месо (явно не са гледали прасета тогава :mrgreen: ). ЗМ не го хареса особено, но пък на мен ми беше вкусно. Не съм го снимал, щото нямаше "търговски" вид.

Моето основно пък бяха Tagliatelle ai porchini in salsa rosè, т.е. със сос от манатарки.

Image

За десерт си поделихме един сладкиш (пак без снимка, защото бях толкова преял, че нямах сили да щракам), който собственичката и сервитьорка на заведението (как се справяше тази жена сам сама и досега не ми е ясно!) нарече просто гато. Беше нещо превъзходно от маслен блат, яйчен крем, нарязани на шайби смокини от сладко и препечени орехови ядки и бадеми, наредени отгоре.

В един от следващите дни - мястото толкова ни хареса, че от четири вечери три пъти ядохме там - си поръчах местната рецепта за телешко шкембе.

Image

В "Ресторанта на музея" (отсреща има музей на Леонардо) ядохме и Affettato Toscano - различни меса, нарязани на парчета и изпечени на скара, Scalopina di vitella al limone - телешки шницел в лимонов сос и Rigatoni al ragù - ригатони с кайма.

А ето така изглежда едно средностатистическо флорентинско капучино.

Image

Освен Флоренция, през първите няколко дни посетихме и Сан Джиминиано, едно малко градче в Тоскана, кацнало на върха на един хълм. Известно е с кулите си. Тях няма да ви ги показвам, щото туй не е архитектурен форум. Ама щи ви покажа неща, по-подходящи за тематиката.

Световният шампион по сладолед:

Image

Раят на месарите:

Image
Image
Image

За вегетарианците съм снимал също. Малко зарзават от пазарчето в Сан Джиминиано:

Image
Image
Image

И едни рибки:

Image

След културния туризъм се отдадохме на почивка на плажа в Римини. От финансови съображения ядохме почти само пица и паста, та манджи не съм снимал. Но посетихме и местните молове, където, естествено, щраках в хранителния дюкян.

Мортадела:

Image

Шунчици и пастети:

Image

Прошуто крудо:

Image

Шпек:

Image

Морски твари:

Image
Image
Image

И за десерт - сиренце:

Image
Image
Image

А това на български някой знае ли как се казва и какво всъщност представлява?

Image

На връщане останахме един ден в Словения, където полових малко рибка. Вечерта ядох това (както се вижда, нямах търпение да ги пробвам, та чак след това снимах):

Image

А Дани си поръча това. Равиоли с манатарков сос:

Image

Това беше пътуването ни до Ботуша и назад. Има много за гледане и още повече за ядене, но си е бая скъпо, така че трябва да сте с дебела кредитна карта, ако искате да опитате всички вкуснотии. За ценовото ниво само един пример: В Италия по заведенията наливната бира (400 мл) е 7-9 лв.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Окт, 2007 10:00 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко, :clap:
Страхотни снимки, страхотно пътешествие. Сутрин, на гладно в офиса започнах да :ligi:
Трябва на живо да ни разкажете къде, какво, как и даже колко.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Окт, 2007 10:41 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Мда, въпреки хубавия репортаж и аз мисля, че един разказ на живо ще ни дойде добре.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Окт, 2007 6:42 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Красота голяма! И аз настоявам за подробности.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Окт, 2007 8:31 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...А това на български някой знае ли как се казва и какво всъщност представлява?...


Това е жожоба, при нас повече е известна в козметиката, сега разбрах, че се яде.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Ное, 2007 8:27 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 11 Дек, 2006 1:14 pm Пон
Мнения: 36
Аз октомври бях в Словения и на брега на езерото Блед имаше много приятно кръчме и похапнахме там.Аз лично пробвах чеснова супа която много ми хареса .И някакъв десерт ,но солен много ми хареса ,но не помня странното му име за съжаление.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB