В ноемврийския бр. 5 на списанието е публикувана една много интересна статия – “За мазното и киселото, или как да овкусим салатата”. Информацията за зехтините и видовете олио изчетох с любопитство, но щом стигнах до описанията на оцетите, доста се озадачих и ме обзе едно такова мрачно настроение... Ябълковият оцет се правел от ябълки и бил силен и кафяв. А този, който купих, нито е кафяв, нито е силен. В момента ми се намират продуктите на две фирми-производителки, и двете от Плевен. Първият е ябълков 6о оцет “Перла Плевен”, бутилиран от ПВД ООД, Плевен, ул.Т.Каблешков 39, който според етикета съдържа плодов концентрат, висококачествен (?!?) оцетен концентрат Е260, естествени оцветители, питейна вода. Не съдържа алкохол. С последното съм съгласна отчасти, затова пък явно съдържа доста питейна вода – цветът е като на разредено бяло вино. Вторият ябълков оцет е доста по-скъп и широко рекламиран напоследък – “Кулинар”. Вярно, опаковката е по-приятна на вид, но това не ми е достатъчно. Оцетът е с цвят на водата, която тече от тръбите в старите софийски кооперации. Има вкус на метилов спирт с малко лимонена киселина. От аромата му язвата на непредубедения консуматор би могла спокойно да перфорира.Производителят Винпром Плевен ЕАД, притежаващ Удостоверение на ХЕИ № 158400459 ТД № ПВО-01-03 твърди, че тайната на оцети “Кулинар” се крие в специалната технология на приготвяне. Явно е твърде специална.
Добра идея е да ни представяте най-важните характеристики на широко използвани продукти – така дори и да не открием най-доброто, поне ще бъдем наясно, кога ни мамят нагло.
|