Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:22 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 17 Юни, 2005 12:34 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
С цел подреденост и прегледност разделих рецептите в три отделни теми.
Надявам се да не се сърдите. :)

Филе от сьомга (хек, треска, бяла риба) на пара с гарнитура от задушени дребни пресни картофчета
===========================================================================

Рибата може да се купи на филета, но може да се използва и цяло парче риба.
Ако се ползва готово дълбокозамразено филе, то се оставя да се поотпусне съвсем малко, измива се, осолява се и се поръсва с черен пипер.
Ако рибата не е на филета, а на цяло парче, без глава и вътрешности, също се оставя леко да се поотпусне, след което с ножица се изрязват всички перки – гръбни, коремни и опашката. Добре се промива коремната кухина.
Нарязва се на парчета по 14-15 см., също се осолява и поръсва с черен пипер.
Ако нямате специален съд, в който можете да готвите на пара, това може да бъде най-обикновена тенджера, в която слагаме чаша за чай от по-ниските или плитка купичка.
Наливаме около литър вода на дъното на тенджерата, пускаме 3 – 4 леко спукани зърна бахар, няколко зърна сушени боровинки и стръкче розмарин.
Върху чашата или купичката разполагаме плоска чиния, в която сме поставили филетата или парчетата риба, осолени по вкус и поръсени с малко черен пипер.
Оставяме водата да заври и варим на пара под капак 10 мин.
Сваляме от огъня и оставяме леко да поизстине. В друга чиния внимателно изваждаме рибата. Поръсваме я с лимонов сок.
Ако рибата е била на цяло парче, отделяме кожата, разцепваме рибата откъм гърба и внимателно отделяме двете филета.
Рибата (както и бялото пилешко месо) по начало не иска дълга термична обработка.
Дотук с рибата.
Докато филенцето се вари на пара приготвяме сос, с който да я залеем.
Тук вече дейността се разделя на две, според това дали искаме яденето да е диетично или не.
Диетичният вариант: Правим не точно сос, а по-скоро дресинг - зехтин, лимонов сок, малко от настърганата кора на лимона и 1 с.л ситно нарязан копър.
Сервираме върху 2-3 листа от рукола.
Поливаме с дресинга, а върху дресинга по диагонал на филенцето правим две тънки ивички от дижонска горчица, разредена с малко вода, за да стане на ивичка (и защото дижонската горчица е твърде люта, а на нас не ни е толкова необходима лютивината, колкото аромата). Поръсваме с 1 с.л. ситно нарязан шнитлаух или шнит-лук (разбира се, става и зелената част на пресен лук).
Малките пресните картофки ги приготвяме соте – изсипваме ги в малка тенджерка, наливаме вода до нивото на картофките, добавяме 50 гр. масло и 2 с.л. оцет. Варим на среден огън докато останат на мазнина.
Подреждаме картофките, поръсени с копър около филето.
Поднасяме с две препечени филийки ръжен хляб.
Недиетичният вариант: Разтопяваме 50 гр. масло с много малко зехтин (зехтинът пречи на маслото да загаря при по-висока температура). Леко го препържваме като поставяме вътре 1 /2 с.л. едри трохи от хляб (няма значение какъв) и запържваме докато трохите порозовеят. Докато маслото е още съвсем горещо поливаме филенцето.
Отгоре украсяваме с 3 небрежно кръстосани стръкчета шнитлаух или поръсваме със ситнонарязан пресен лук, леко осолен и поръсен с черен пипер и малко настъргана лимонова кора..
Поръсваме с едросчукани препечени на сух тиган кедрови ядки ( на рибата на пара много подхожда кедров аромат) и десетина зърна пресни или изсушени боровинки.
Този път задушаваме отделно дребни пресни картофчета в смес от олио и масло докато добият приятен червеникавокафяв апетитен цвят.
Пак сервираме филето върху листа от рукола, те имат лек аромат на горчица, който много подхожда на риба. Около филето подреждаме задушените картофки.
Върху листата поставяме 4-5 малки кръгчета от масло, леко размекнато и разбито със сол и дижонска горчица, направено на саламче, увито в стреч-фолио и замразено във фризера. Върху кръгчетата поставяме по половин червена репичка с червената част надолу.
Сервираме също с две препечени филийки бял хляб, на който е отстранена предварително кората.
Като напитка към това ястие аз бих предпочел леко сухо бяло вино или розе.

Удоволствието е ваше - и от готвенето, и от последващата дегустация... :)
Моля, дайте мнения за рецептите. Може и преди да сте ги направили :), защото след като ги направите със сигурност ще бъдат положителни... :kiss: :clap: :bing: :bing: :bing:
Всъщност, повече ме интересуват отрицателните критики... :)


Last edited by gotin on 24 Юни, 2005 6:43 pm Пет, edited 3 times in total.

 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Bing [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB