Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:24 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 24 Юни, 2005 6:40 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ПЪРЖЕНА СКУМРИЯ С КАРТОФИ "ГУРМЕ"
=============================

Риба : Скумрия, цяла риба.
Картофи : Гурме – цели, небелени, в MW.
Лук : Пресен, ситнонарязан, смесен със ситнонарязан магданоз.
Дресинг : Орехови ядки, чесън, зехтин, оцет балсамико.

Рибата : Тъй като трудно обикновения потребител може да намери пресна скумрия, значи – дълбокозамразена.
Какво я правим.
Оставяме я да се поразмрази, но не напълно, защото така по-лесно се обработва.
Изрязваме с ножица гръбните, коремните перки и опашката, със същата ножица, през аналния отвор (извинявам се за натурализма, мога да използвам словесната парабола “...онази малка дупчица в долния край на коремчето на рибата...”, но няма да го направя по принципни съображения ) изкормваме повърхностно рибата и внимателно отделяме още стегнатите вътрешности.
С остър нож отделяме главата точно зад хрилете.
Тук мисълта ни щуква в две паралелни посоки – едната е да се отделят внимателно с остър нож за филетиране двете филета, а другата е да се нареже рибата напречно на парчета с дължина 4-5 см.
Решаваме да не бъдем този път толкова изискани и избираме втория начин.
Нарязваме рибата, осоляваме я и я оставяме да отлежи малко.
Приготвяме си една специална смес за пържене.
Смесваме 1 об.част царевично брашно, 1 об.част царевично нишесте (не, че не може да е друго нишесте, без ароматизатори и оцветители, кой знае защо масово наричано “натурално” (то като че ли има синтетично...) ама така не нарушаваме стила), 1 ч.л. копърово семе и 1 ч.л. сусам.
В тази смес овалваме осолените парчета риба и веднага ги пържим в дълбок тиган с обилно количество олио, на среден огън.
Добре изпържената риба изваждаме върху чиния, застлана с домакинска хартия, за да се отцеди.
С това приключваме с рибата.

Картофите : Много добре измиваме с твърда четка еднакви по размер средноголеми картофи. От старите. Разбира се, отстраняваме евентуалните дефекти по картофа.
Посоляваме ги. Надупчваме ги с вилица.
Слагаме ги в подходящ съд с капак, това може да е йенска тенджера, но може да е и обикновена чиния, но без златно ръбче, че ще има пукане в MW...
Оставяме ги за 12 мин. на мощност 800W.
Ако са по-едрички, проверяваме дали са поомекнали леко, ако не са – за още 3 мин. в MW.
С това (засега) приключваме и с картофите.

Лукът : Връзка пресен лук почистваме и нарязваме наситно. Нарязваме наситно и връзка магданоз. Посоляваме.
Разтопяваме и загряваме достатъчно 60 гр. масло. Разбъркваме нарязания лук и магданоза със загрятото масло.

Дресингът : Шепа орехови ядки и 3 скилидки чесън смиламе добре в блендер, добавяме 1 с.л. зехтин и 2 с.л. светъл оцет балсамико. Разбиваме с вилица.

Сервирането : В голяма плоска чиния слагаме листо от китайско зеле, поръсено с няколко капки тъмен соев сос. Върху листото разполагаме 3 парчета риба. Обилно ги поливаме с дресинга. Отстрани гарнираме с 3 надлъжни половинки от картофите, леко издълбани и обилно напълнени с лучено-магданозено-маслената смес. Поръсваме с малко черен пипер.
Украсяваме с тънка клонка пресна целина.

Подходящо питие : бяло вино от типа “Брезовски мискет” или светло пиво.


Удоволствието е ваше - и от готвенето, и от последващата дегустация...
Моля, дайте мнения за рецептите. Може и преди да сте ги направили , защото след като ги направите със сигурност ще бъдат положителни...
Всъщност, повече ме интересуват отрицателните критики...


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 7:05 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Единствената ми забележка е относно виното. Мискетът ми е малце киселичък.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 9:22 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Единствената ми забележка е относно виното. Мискетът ми е малце киселичък.

:) :) :) Това е, защото вероятно не си пил точно "Брезовски мискет"...


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юни, 2005 12:18 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Този пропуск трябва да се навакса! Давай го насам!


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юни, 2005 3:18 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Този пропуск трябва да се навакса! Давай го насам!


Разпространен е около Пловдив, защото Брезово е доста далече от София, но относително близо (за търговците) до Пловдив. :)
Като ми дойдеш на гости в Пловдив все това ще пием. :jump2: :drink: :drunk: :drunk:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB