За това че:
up-вам тема от 2005;
не съм писал от сумата ти време;
правя важна поправка в рецептата;
се извинявам, но не се стърпях да се пофаля :-) .
Наскоро с Надето осъществихме една многогодишна мечта, а именно да си направим разходка до Финландия и в частност да преядем със сьомга.
За ворото времето от 3 нощувки ни стигна, но за по-качествена обиколка щяха да си ни необходими поне 10-тина нощувки и поне по стотина евроци за всяка. Ужасно е скъпо.
Първата задача беше да отидем до пазара още повече, че хотела ни се намираше на 200 м. от него (не че нарочно не го бяхме избрали да е в региона) и моменталически да поръчаме "1 - 2". Сезона обаче е "нисък" за сьомгите, свободните се ловят есента и имаше само големи парчоци по от 11 кила и нагоре. Гледали ги "изкуствено", т.е. в "малки" езерца от по няколко десетки декара, че да имат място да плуват и да се хранят естествено, но с липса на проход, че да не духнат към морето. Та се "жертвахме" и вместо цяла риба си напазарувахме филета.
Поправката в рецептата е много основна - добавя се и един приз захар. Останалото е същото.
След няколко дни в бакалската хартия със скоча филенцето изглежда така:

Само дето още първия ден разопаковахме единия пакет, за да пръжнем едни каракуди, пардон пеперуди

btw захарта още не беше съвсем попила и при пърженето се получи съвсем далечно карамелизиране, което даде още един страхотен аромат. Мисля да взема да пробвам с някоя сладководна риба. Ако искате и вие, но внимавайте - на филето от първата снимка захарта не беше повече от 1/2 ч.л.
Поздрави