За 3-4 порции (според възможностите на гладниците)
4 пресни херинги (купих 6 замразени филенца - опаковка от 1/2 кг)
сокът на 1/2 лимон
1 голяма глава лук
1 с.л. масло
1 с.л. брашно
1 с.л. горчица със зрънца
щипка червен пипер
сол
1 с.л. нарязан магданоз (с копър определено ми допадна повече)
Рибата се почиства от костите и кожата, нарязва се на парчета с дължина около 2 см и се полива с лимоновия сок.
Лукът се нарязва наситно и се запържва с маслото (запържих лука с олио, а масло добавих към края).
Към запържения лук се добавя брашното, разбърква се и се сипва 1 ч.ч. студена вода (250 мл).
Добавят се горчицата, солта, пипера и сосчето се вари 10 мин на слаб огън (намалих времето наполовина, за да не се сгъсти прекалено много сосът).
В сосчето се добавят рибата и магданоза.
Ястието се задушава на среден огън 10-15 мин (докато рибата се свари.
Гарнира се с варени картофи или бял ориз.
Поднася се с хрупкав селски хляб.