Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:06 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 28 Авг, 2004 10:09 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Основна рецепта за муселин от риба

450 гр. прясно филе от риба без кости
2 белтъка
300 мл гъста сметана (предполагам Heavy "Whipping" Cream, което е течна готварска сметана, доколкото знам)
сол, черен пипер

Охладете добре всички продукти. Накъсайте рибата на парчета и направете гладко пюре. Оставете в хладилника отново за 30 мин, докато се охлади напълно (меленето става с кухненски робот :!: Пише, че може и на ръка като се претрива през цедка...). Добавете към рибата първо белтъците, после сметаната, докато машината работи. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Миксирайте рибеното месо на тласъци. То не бива да се обработва много, защото иначе се затолпя и пресича.

Ако сместа се пече в гювечета, използвайте жълтъци вместо белтъци така сместа ще е по течна преди печене.
Сместа за муселин може да се държи в хладилника, но най -много за един ден. Ако сте я приготвили предваритело, сложете сол едва преди готвене, защото иначе изтичат соковете на рибата.

Ето и рецептата за

Кнедли с шафран

1 доза рибен муселин (+ 1 [sup]1[/sup]/[sub]2[/sub] ч.л. шафран добавен към белтъка)
600 мл рибен бульон

за соса
50 гр масло
щипка шафранови листчета (близалца е по- точно)
3 с.л. сметана
дългозърнест ориз за поднасяне

Начин на приготвяне:
Сложете бульона да кипне и намалете, за да се получи тихо кипене (за да не се разпаднат кнедлите). С помоща на 2 с.л. оформете кнедли и ги пускайте внимателно в бульона (ако муселинът лепне отвреме на време потапяйте лъжиците в бульона). Сварете кнедлите за 3-4 мин извадете ги когато започнат да плуват оторе и станат твърди. Отцедете и дръжте на топло.

За соса: Прецедете бульона и варете на силно докато намалее на половина(300 мл). В тиганче поставете 1/2 от маслото добавете брашното и шафрана и пържете 30 сек. Добавете бульона и бъркайте непрекъснато докато кипне. Добавете останалото масло и сметаната като бъркате енергично.

Поднесете кнедлите върху легло от сварен дългозърнест ориз. Сипете соса в/у кнедлите непосредствено преди поднасяне.

Въпросния муселин може и да се пече на водна баня. Просто се изсипва в намслена форма и се пече на водна баня окло 50 мин на 180 гр. или докато се втвърди. Оставете да поизстине и го поставете в хладилника. Поднася се добре охладен преполагам като предястие. Може да се направи двуцветен като се направи по 1/2 доза от някъква риба с бял цвят и 1/2 доза с сьомга или да се добави бланширан спанак, малко пресен лук и нагданоз (копър) за да се получи зелен слой. Може също така и между слоевете да се наредят някакви други зеленчуци, за да се получи мозайка... Варианти много.. :)


П.С.То4ице извинявай за закъснението, но вчера цял ден съм без нет..Ако наистина се хванеш с това ..успех!! Аз нямам робот и ми се вижда малко трудоемко на ръка..И шафрана нещо ми се вижа в повече ..,но може и да греша .:?


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Авг, 2004 2:26 pm Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
УАУ :shock: :shock: :shock: Това е страшно и невероятно!!!!!!!!!!!!!!!!
Какво предястие бе, човек, толкова риби накупих че всичко ще е в муселини :D :D :D А и усещам, че ще го ям по цял ден и по цяла нощ! Почвам да филетирам, отчет - като се свестя от преяждането


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2004 4:00 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
УАУ :shock: :shock: :shock: Това е страшно и невероятно!!!!!!!!!!!!!!!!
Какво предястие бе, човек, толкова риби накупих, че всичко ще е в муселини :D :D :D А и усещам, че ще го ям по цял ден и по цяла нощ!

Оплетохме се тука в муселини, като викториански дами :lol:. Значи, представете си продуктите, но в петорен размер. Шест гладни човеци, мастика и розе. Муселини /на водна баня/ - кръгли, кръгли с дупка в средата, продълговати малки, продълговати по-големички.../ Пълна фантазия и опиянение!!!

Нямам робот, обаче смлях първо с машинката за месо на най-ситната решетка, после с пасатор - не е въобще толкова трудоемко, като знам резултата. Половината бяха от мряна и речен сом, другите - скумрия, морски сом и едър сафрид (с него видях зор, признавам - по-лесно е с по-едра риба). За добавка - сух таратор (Моно, вече само с лимон :) ) и маслини с червен лук.

Лудетинке, БРАВО!!! :D


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2004 10:11 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Браво и на теб!!Радвам се ,че ти е доставило удолоствие.. :wink: :D


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB