Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Дек, 2017 9:56 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Ное, 2005 10:33 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Пъстървата трябва да е наистина прясна - сама си я ловя или си купувам жива от рибарник.Садистично я убивам с точно пробождане с остър нож в тила - не трябва да се мъчи и да умре от задушаване,защото месото се разваля. Почиствам вътрешностите и черната ципа под тях.Пъстървите трябва да се запазят цели и красиви с глава и опашка.Ако има хайвер,го отделям и също го слагам в пошето.Смесвам светъл соев сос,мед,смлян бял пипер,смлян кориандър, малко пресован чесън, лимонов сок, масло и вода и кипвам течността на газов котлон в широка тенджера. Пропорциите са на вкус и око. Течността трябва да е колкото да покрие добре пъстървите. Намалявам максимално котлона, така че да се поддържа температура, близка до кипене, но да не завира. Наливам 50мл много качествена мастика. Слагам внимателно пъстървите в соса.Поддържам температурата 5-6 мин. и после изгасям котлона,захлупвам и ги оставям 5-6 часа. Изваждам ги внимателно да не се разкъсат върху плоска чиния върху листа зелена къдрава салата с резенчета лимон. Ако съм весела им слагам по едно кръгче маслина без костилка на окото - приличат на пъстърви със слънчеви очила :P Прецеждам соса и го кипвам със заквасена сметана, варя докато се посгъсти.
Сервирам го отделно в сосиера.И от същата мастика или бяло вино.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2005 7:39 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
Пъстървата трябва да е наистина прясна - сама си я ловя ...


:shock: :shock: :shock:
Как и къде?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2005 11:13 am Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
to4ica написа:
Пъстървата трябва да е наистина прясна - сама си я ловя ...


:shock: :shock: :shock:
Как и къде?

Толкова рядко се случва, че вече си мисля, че съм сънувала... Последно в района на Девин и Широка лъка.
Но сега може да се купи наистина прясна, докарана сутрин от рибарниците край Говедарци.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2005 12:48 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Лелеее! Това е един от любимите ми риболовни райони! Догодина през пролетта със сигурност пак съм там!

А как вкусно готвят в Девин! Просто не е истина!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2005 2:31 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Лелеее! Това е един от любимите ми риболовни райони! Догодина през пролетта със сигурност пак съм там!

А как вкусно готвят в Девин! Просто не е истина!

Не ми напомняй, страшни са!!! Тук Родопска кухня от Широка лъка имам малко миналогодишни спомени по темата


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2005 12:09 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Чудесна идея за Никулден. Бъди весела, Точице! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2005 12:20 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Jasen написа:
Чудесна идея за Никулден.
На Никулден се яде шаран, ренегат такъв ;) :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2005 12:31 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аз пък ще си хапна сьомга! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2005 12:57 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
Аз пък ще си хапна сьомга! :mrgreen:
Ренегат-аристократ-еретик!!! :lol: :mrgreen: :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2005 1:03 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
MR.LAZY написа:
Jasen написа:
Чудесна идея за Никулден.
На Никулден се яде шаран, ренегат такъв ;) :lol:

Защо се заяждаш с мен бе човек? На Никулден се яде някаква риба!


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2005 1:09 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Мани го тоя консерватор, не му се връзвай! Нека си яде блатисти шарани, ние ще наблегнем на салмонидите! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2005 1:51 pm Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Jasen написа:
MR.LAZY написа:
Jasen написа:
Чудесна идея за Никулден.
На Никулден се яде шаран, ренегат такъв ;) :lol:

Защо се заяждаш с мен бе човек? На Никулден се яде някаква риба!

И аз така мисля - по морето рибарите да не би шаран да ядат? А Св.Никола им е покровител все пак.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2005 5:15 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
to4ica написа:
...по морето рибарите да не би шаран да ядат?
Че как? Не знаеш ли? Само шаран и никаква друга риба ;)?

to4ica написа:
А Св.Никола им е покровител все пак.
Когато свети Никола е ловил шарани, свети Георги е говорил с конете си и на змея на немски език. :lol: :lol: :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Май, 2007 9:45 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Направих рецептата, но с бяло вино, че семейно недолюбваме мастиката. И не успяхме да изчакаме 5 - 6 часа, само 2, но пак беше страхотна.
Малко се получи като "не компютри, а компоти".
Точица, дано не съм ти опорочила рецептата :)
Мацов още си облизва пръстите, дори и пилешките пържоли със сметана не успяха да я засенчат. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2007 3:51 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Мацо, много се радвам, че ви е харесала! Нищо не си опорочила, на лаишките рецепти това им е предимството, че всеки може да заменя по свой вкус на воля. Даде ми добра идея, защото наистина не всеки понася анасона, особено ако е препил с мастика на младини :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2007 4:24 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
to4ica написа:
.... на лаишките рецепти


Хич не ми звучи като лаишка рецептата, може би след моето изпълнение може вече да се нарече такава :-? Освен ако не използваш "лаишка" в някакъв много положителен контекст? :)


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Май, 2007 3:37 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Маца написа:
Хич не ми звучи като лаишка рецептата, може би след моето изпълнение може вече да се нарече такава :-? Освен ако не използваш "лаишка" в някакъв много положителен контекст? :)

Чисто лаишка си е, щото аз си я измислих, имам си три рецепти, с които се гордея, но според мен и някои големи капацитети /справка - Раза/, всичко може да бъде заменено според вкуса, стига рецептата да не е някаква недосегаема класика. Ще пробвам и аз с бяло вино, даже си мисля за десертно, за да сладни малко.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB