Пъстървата трябва да е наистина прясна - сама си я ловя или си купувам жива от рибарник.Садистично я убивам с точно пробождане с остър нож в тила - не трябва да се мъчи и да умре от задушаване,защото месото се разваля. Почиствам вътрешностите и черната ципа под тях.Пъстървите трябва да се запазят цели и красиви с глава и опашка.Ако има хайвер,го отделям и също го слагам в пошето.Смесвам светъл соев сос,мед,смлян бял пипер,смлян кориандър, малко пресован чесън, лимонов сок, масло и вода и кипвам течността на газов котлон в широка тенджера. Пропорциите са на вкус и око. Течността трябва да е колкото да покрие добре пъстървите. Намалявам максимално котлона, така че да се поддържа температура, близка до кипене, но да не завира. Наливам 50мл много качествена мастика. Слагам внимателно пъстървите в соса.Поддържам температурата 5-6 мин. и после изгасям котлона,захлупвам и ги оставям 5-6 часа. Изваждам ги внимателно да не се разкъсат върху плоска чиния върху листа зелена къдрава салата с резенчета лимон. Ако съм весела им слагам по едно кръгче маслина без костилка на окото - приличат на пъстърви със слънчеви очила
Прецеждам соса и го кипвам със заквасена сметана, варя докато се посгъсти.
Сервирам го отделно в сосиера.И от същата мастика или бяло вино.