Тъй като сега намерих малко временце, ще кажа няколко рибни рецепти, които мисля, че ще ви харесат за Никулден. Разбира се, ако обичате да правите нови неща
.
Шаран
ПРОДУКТИ:
1 шаран (1,5-2 кг)
4-5 чери доматчета
1 пакетче краве масло (125 гр)
1 дафинов лист
1 кофичка кисело мляко
2 яйца
Сол и черен пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Шарана се изчиства добре от люспите и от вътре и се измива.
Маха се главата и опашката на рибата и се разцепва на 2 части от към корема и от към гърба,но не се разцепва до край.
Доматчетата, маслото и дафиновия лист се слагат около шарана в тава. Пече се около 30 мин на 180 градуса.
В момента когато месото на рибата е почти готово,вадим шарана от фурната.
Киселото мляко,яйцата,солта и черния пипер се разбъркват с миксер.
След като стане сместа,поливаме шарана със сместа и връщаме във фурната за около още 10-15 мин до готовност.
Пълнен шаран, печен на фурна
ПРОДУКТИ:
1.5 кг Шаран
сол за шарана
100 гр пресни печурки
7-8 с.л. Олио
1 глава лук
50 г бекон
100 г кашкавал
1 яйце
1 с.л. сол
1 лимон
1 ч.ч. бяло вино
2-3 домата
1 връзка магданоз
черен пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Шарана се почиства от люспите и вътрешността,след което се измива.
Разрязваме го откъм гърба покрай гръбната кост.
Започва се от към опашката към главата,като разрязваме и нея.
Така рибата се разтваря,коремът и остава цял.По този начин шарана събира повече плънка.
След като отделим 2-те части на рибата тя се подсолява отвътре и отвън и я оставяме за 1 час в хладилника.
През това време почистваме и измиваме гъбите, след което се нарязват на филийки.
Задушават се в 5-6 с.л. олио за 4-5 мин заедно с нарязания на ситно лук и бекона, който е нарязан на малки кубчета. След това прибавяме кашкавала наренден на ситното ренде, наситнения магданоз, разбитото яйце, солта и черния пипер.
Когато плънката е готова, изваждаме рибата от хладилника.
Вече готовата плънка се изсипва в едната полувина на шарана. След слагането на плънката се исипва сока на половината от лимона. С втората полувина на шарана само захлупваме. Не е нужно да се забожда или зашипват двете половини.
Когато е готова рибата, тя се слага внимателно в намазана с малко олио тавичка, около рибата прибавяме нарязаните на шайба домати и поливаме с последната мазнина и бялото вино.
Тавата се закрива с фолио.
Рибата се пече за 30-40 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Преди сервиране се окравява с останалата част от лимона.
Бяла риба с бяло вино
ПРОДУКТИ:
2 лаврака
6 с.л. Зехтин
500 г дребни картофи
200 г чери доматчета
100 г маслини
1 с.л каперси
10 листа пресен бусилек
100 мл бяло вино
200 мл зеленчуков бульон
1 дафинов лист
сол на вкус
ПРИГОТВЯНЕ
Лаврака се изчиства от люспите и вътрешността и се измива.
Посолява се от вътре и от вън рибата и се намазва със зехтин.Останалия се изсипва в тавичка.
Поставаме рибата в тавичката. От едната страна на рибата подреждаме измитите картофи, а от другата страна нарязаните на 2 чери доматчета, нарязаните на парченца маслини, каперсите, босилека и посоляваме.
Наливаме виното и бульона, слагаме дафиновия лист и печем 30 мин в предварително загратя фурна до 180 градуса.
Надявам се да ви харесат рецептите
Пожелавам на всички забавно приготвяне и хубави мигове на трапезата на Никулден с тези рецепти