http://www.theage.com.au/ffximage/2005/12/06/OctopusSalad.jpg
Продукти за 6-8 порции:
1 голям октопод (дълъг 50-80 см, тегло 2-4 кг)
сол
черен пипер
сок от един лимон
зехтин Extra Virgin
800 г картофи
2 краставици, нарязани на шайби
1-2 нарязани на ситно скилидки чесън
3 сл накълцана мента
1 чл червен пипер
Приготвяне
- Измива се октоподът и се поставя в голяма тенджера със студена вода. Добавя се щипка сол и се вари на слаб огън около 45 мин. или до омекване. Пробва се с върха на остър нож. Когато е готов, водата се излива и жУвотното се отцежда в гевгир.
- Докато октоподът е още топъл се остъргват тъмната кожа и смукателчетата от пипалата. Отрязва се и твърдата част в средата на тялото. След това октоподът се нарязва на едрички парчета, които се подправят със сол и черен пипер, лимонов сок и зехтин.
- В това време се сваряват необелените картофи. Отцеждат се и се охлаждат. Обелват се и се нарязват на парчета. В голяма купа се омесват картофите, краставиците, чесънът и ментата, добавят се сол, черен пипер и много лимонов сок и зехтин. Накрая се добавят и парчетата октопод и всичко се разбърква.
Салатата може да престои ден-два в хладилника, но най-вкусна е веднага след приготвянето.
Според испански готвачи, ако при варенето на октопода се сложи една коркова тапа във водата, месото става по-крехко.
Тайната на тази рецепта се крие в навременното овкусяване. Ако то стане докато октоподът и картофите са още леко топли, те по-добре ще поемат ароматите на подправките.
Източник: един австралийски вестник