От тетрадката на таааати:
Риба "Пиндик"
I. МАТЕРИАЛИ:
1) Океански скумрии около 500-600 г едната - 2 бр.
2) Морска сол - 2 торб.
3) Салца - 1/4 бурк. - доматено пюре ~ 100 грама
4) Червен пипер( лъжици супени с връх) - 3 бр.
5) Бахар( зърна смлени) - 5 бр./ не сложих
6) Чер пипер( зърна смлени) - 5 бр./ не сложих
7) Чесън( скилидки счукани) - 5 бр./ 10 бр.
8 ) Балканска чубрица( чаена лъжичка с връх) - 1 бр./ не сложих
За 2 риби: СоРИБА 26.I.89 ( към рецепка "ПИНДИК")
9) Сминдух - 1 чаена лъжичка с връх
10) Чемен - 1 чаена лъжичка средна
11) Копър - 1 чаена лъжичка с връх
II. ПОСОБИЯ
1) Тава или метален гювеч
2) Обущарски или копринен конец
3) Бурканче от конфитюр
4) Куки от тел "S"-образни - 2 бр.
III. ТЕХНОЛОГИЯ
Рибата се оставя да се размрази, изчиства се( от главата да остане само "черупката"), измива се. Напълва се коремът с морска сол, поставя се в гювеча и се засипва със сол, като има "подложка" и отдолу.
Престоява 5-6 дни.
Очиства се от солта, съвсем леко се измива. Разрязва се на две половини( като само кожата на гърба ги съединява), "отваря" се като книга. Обезкостява се.
Намазва се дебело с ПАСТА, "затваря се", намотава се гъсто отвън с конеца и се провисва за опашката (с телените куки).
Заб.1: Главата на рибата е празна - служи за красота.
Заб.2: Пастата се прави, като добре се омесят материалите от т.3 до т.8 вкл.
Рибата се вее 10-12 дни.
Правил е "Пиндик" и с паламуд. Сега се "вее" в хладилник, увита в хартия.
Има едно две момчета у наше село, дето само с това се занимават и постигат отлични продажби. Слагат и цели дафинови листа в разреза на рибетата.
|