Необходиим продукти:
скумрия от едрите 4-6 /парчето идва между 400-600 г,
морска сол,
моркови,
кроммид лук,
ситно нарязани гъби,
1/2 каф.ч-ка оцет,
1/2 каф.ч-ка олио,
чашка вино
Подправки:
магданоз,
карамфил но не повече от два броя,
синапено семе на зърна,
черен пипер на зърна,
1 зърно пимента /бахар/
Начин на приготвяне:
Предварително почистената скумрия натриваме отвън и отвътре с морска сол и оставяме да постои на студено не по малко от 5-6 ч. Нарязваме я на проции и без да я измиваме от солта я пускаме във вряла вода да се бланшира за 5-6 мин докато побелее. Внимателно с решетъчна лъжица вадим парчетата и на всяко едно доколкото е възможно сваляме кожата и начупваме на 4 по малки такива парчета като изолираме гръбната кост. Готовите парчета поставяме на дъното на тенджера с добре прилепващ капак. Поръсваме със счуканите на едро черен пипер, бахар, карамфил, синапено семе. Добавяме гъбите, морковите, кромиди лука, аливаме всичко това с водата (1 и 1/2 ч.ч.), виното, олиото,оцета. Най накрая поръсваме с магадноза и включваме котлона на най силното. След като рибата заври намаляваме котлона на 1 и оставяме под капак рибата да се задушава 1 ч. Трайноста и е 25 дни, ако се държи заедно с маринатата от варенето и е на студено. Кромиди лука може да се махне.
|