1 кг. сепия или октопод*
2 суп.л. доматено пюре
2 кг. дребен лук
1 ск. чесън
1 ч.ч. зехтин
3 дафинови листа
3-4 зърна бахар
пипер на зърна
сол
В зехтина на умерен огън се задушават лукът, чесънът, сепията или окотопода.
Добавя се предварително загрятото до топло вино.
Оставя се да поври 5-10 мин.
Добавя се дом. пюре и отново се оставя да поври около 10-тина мин.
Добавят се останалите подправки, солта и малко вода.
Оставя се да ври, докато остане почти само със зехтина.
Ястието се сервира топло или студено, придружено със зелена салата и сирене.
Добър апетит!
* Бележка: Сепията, както и октоподът имат трудно сваримо месо, а в допълнение и доста мастило. Ако октоподът е пресен, то задължително трябва да е предварително ударен поне 50 пъти в гладък камък, така че повечето от мастилото му да е изтекло.
Сепията може да се сготви прясна, докато октоподът е за предпочитане да постои 2-3 дни в камерата на хладилника и след това да бъде наготвен.
И в двата случая, преди да изпълните рецептата, трябва да подготвите** месото.
**Подготовка на месото:
Сепията (или окотоподът) се измива добре със студена вода.
Поставя се в дълбока тенджера в студена вода, която да покрива изцяло месото, и към която се добавя 1/2 ч.ч. оцет. Сол не се прибавя на този етап.
След като заври, котлонът се намалява на средна температура и се оставя да ври час и половина. Месото се вади от водата и се измива внимателно под течаща студена вода. След това се се нарязва на парчета и се пристъпва към изпълнението на рецептата.
Уточнение: Ако сепиите са малки, не е нужно предварителното варене.
