По едричък шаран 4-5 кг прясно уловен или закупен от магазина/което не е по джоба на всеки/ му махаме главата и отрязваме опашката .Поставяме шарана да легне на едната му страна и с хирургическа точност прокарваме ножа покрай гръбнака докато отделим едното филе.По същия начин процедираме и с другото филе.След това с много тънък нож зарязваме докато усетим че ножа опре в кожата.Караме по нея докато в един момент я отделим.Така получаваме две чудесни филета от шаран..Почистваме филетата от видимите кости а едното филе накълцваме на ситно и смесваме с предварително накиснати филии хляб ,масло,яйца,магданоз,настъргано мускатово орехче.Другото филе се реже на ситно и се смесва със скълцаното.Измесва се добре и се поставя на дъното на тава намазана с масло.От едната страна на тавата поставяме главата а от другата страна опашката.Мястото между тях запълваме със месото което сме оформили като тяло.Намазваме с малко разтопено масло и печем на фурна около 3/4 ч .Тази рецепта е трудоемка но затова пък крайния резултат си заслужава.
|