Рецептата е стара, традиционна - от баба ми и майка ми. Готви се през пролетта.
Продукти:
1кг възможно най-прясна цаца;
2 връзки пресен (зелен) лук;
3 стръка пресен чесън;
1 връзка копър;
1 връзка джоджен;
1 ч.л. смлян чер пипер;
1 ч.л. червен пипер;
1 дафинов лист;
1 кафена чашка доматена салца или 2 ситно нарязани домата от буркан;
4-5 с.л. олио;
2 с.л. брашно;
сол.
Рибата се измива със студена вода. Не е необходимо да се чисти, но ако искате и не ви мързи - изчистете си я, но тогава рибата трябва да е малко повечко и в никакъв случай не махайте главите

!
Насолявате цацата и я поръсвате със сока на 1/2 лимон. Трябва да престои около час, като 2-3 пъти внимателно я разбърквате!
Нарязвате зеленчуците на едро, прибавяте салцата, подправките (без дафиновия лист), олиото и брашното и 2 кафени чашки вода.
Отцеждате рибата добре, смесвате я със зеленчуците, изсипвате в плаке (тава), слагате дафиновия лист в средата и печете в умерена (около 200 градуса) фурна докато остане почти на мазнина.
Ще се изненадате, че от най-евтината риба става толкова вкусна манджа!
Бира или вино - изборът е ваш!