На даляните (мрежите опънати на колове от брега) рибарите правят чорбата с подръчни материали.
-1кг цаца - измива се, леко се осолява и се слага в парче ситна мрежа - например от някакви зеленчуци. Вързва се без да се сбива рибата;
-филе от поне 3 вида едра, морска риба - скумрия, хек,.. общо окло 1кг;
-1 глава лук, нарязан на едро;
-1-2скилиди чесън, счукан;
-1-2 чушки, 2-3 люти такива, 1-2 домата, ако има пресен лук-няколко стръка.
В 2,5 литра вряща посолена вода слагаме мрежата с цацата - ври 15-на минути. Изваждаме я (преди това сме я вързали за тенджерата), отцежда се добре и я слагаме да изстива за рибарските или нашата котка
Пускаме в тенджерата рибата, която не е цаца и зарзавата и варим още 15-ина минути.
Става страхотно "Рибешко варено"! Силно конкурира шкембе чорбата в световната борба с махмурлука!
Т'ва е оригинала. Оттук нататък можете да си го доработвате - да му добавяте: моркови, кервиз, девесил, лимон, оцет - ваша си работа!