Използват се цели риби, които се изчистват докато са все още леко замръзнали; нарязват се на около 2см дебели шайби.
Покрива се дъното на голяма тава с морска сол; нарежда се рибата и отгоре се
поръсва (не се затрупва!) със сол. Престоява на хладно 7-8 часа. Изчиства се от солта и съвсем повърхностно се измива.
Реди се така: ред лимонови (2-3 броя) резени, ред риба добре оваляна в олио, като на всеки ред се добавя олио така, че да няма после мехурчета с въздух. Други никакви подправки не се слагат.
Добре е да се изпозва изстинало олио, в което около минута - две сме пържили филия хляб.
Престоява 7-10 дни в хладилника или поне това е теорията

- у нас я почваме малко преди да направи седмица - с водка, мастика, гроздова... и тостера и хляба близо до масата
