Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 4:47 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Окт, 2004 2:29 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Руската сельодка е страхотно мезе за водка, основа за салати, става за гарниране на блини или просто за сандвичи с масло и горчица.

Продукти:
500 г филе от херинга (около 4 малки рибки)
2 с.л. (60 гр) сол
2 ч.л. (20 гр) захар
кориандър на зърна (или бахар и черен пипер пак на зърна)
дафинов лист, начупен

Приготвяне:
Рибата се измива, подсушава и нарежда в стъклена или керамична купа, като се ръси равномерно с горната смес от подправки. Съдът се увива във фолио или се слага в найлон, отгоре се поставя тежест (напр. буркан с вода) и се слага в хладилника за 24 часа. След това рибите се подреждат плътно в буркан, заливат се със саламурата и се долива олио докато се покрият филетата. Казват, че така приготвената сельодка може да се съхранява в хладилника до 1 седмица, при нас не се е задържала повече от 3 дена. (На третия ден е най-вкусна)


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Окт, 2004 3:31 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Боже..потекоха ми лигите..обаче имам пак 1-2 въпросчета.. :) :)
Това само с прясна риба сигурно става?Ако не намеря прясна херинга с каво друго мога да го направя?:oops:
Аз нещо май не съм в час ... каква е саламурата? И този е последен след като престои 24 часа и залее с саламура колко време трябва да стои преди да се консумира?

Боже как съм ги наредила тези въпроси все едно съм от "Великата инквизиция" или "Гестапо".. :oops: :wink: .


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Окт, 2004 6:01 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Аз лично купувам от замразените филета на "Сирена"-те са по-малки, не горчат и не миришат на "здравствуйте, девочки". Продават се в големите магазини и винаги ги има. Осолявам ги след като се размразят. Саламурата се образува от самосебе си, самата риба си я отделя. Сельодката става за ядене още след 24 часа, но най-много овации събира след още два дена.
Извинявам се, че не описвам ясно рецептите, но се уча.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Окт, 2004 6:31 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мерси много ..ще го пробвам и ще кажа ка се е получило.
Не ми си извинявй ,аз просто много питам! :wink: :)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Окт, 2005 9:52 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Ами да! Ето с какво ще зарадвам моя приятел, който много обича водка с риПка.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2005 3:57 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Чак сега се сещам да благодаря на Бисквитка и на Клавдия за рецептата!
Много я харесаха у дома тази РиПка!Поръчаха пак да направя.. :mrgreen:.Като следващия път дори били готови да се жертват и да изчакат още 2-3 дена да престои ,макар да осъзнават че ще им е трудно! :P

Мерси,много! :kiss:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB