Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:39 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Ное, 2004 6:23 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Нарекох кюфтетата така, защото успях да заблудя един малък рибомразец и той доста си похапна от тях. Много са вкусни и не миришат изобщо на риба. Рецептата е толкова тривиална, че сигурно и вие ги правите. Но аз все пак да си я кажа... ;)

500 г полуразмразено филе от риба (в идеалния вариант е сьомга, но и с треска или хек също става)
160 г кромид лук
2 яйца (1 за каймата и 1 за паниране)
1 филия сух хляб,накисната във вода
20-30 г масло
галета
брашно
подправки: вегета, чубрица, джинджифил, черен пипер, може и малко кориандър

Филето се смила с месомелачка, като за да се смели по-лесно, е добре да не е съвсем размразено. Ако месомелачката ви е електрическа, тогава си го размразете. Лука и хляба също се смилат. Всичко се смесва. Каймата се прекарва още веднъж през месомелачката и се овкусява с подправките. Докато отлежава, приготвяте някаква гарнитура (в моя случай - картофено пюре).
Оформят се кюфтета, като в средата на всяко едно се слага по една бучка, колкото лешниче, студено масло. Кюфтетата се овалват в брашно, яйце, галета и се пържат в нагорещена мазнина. От маслото стават сочни и така не се налага да се слага сланина в каймата.

Сятам да опитам и с племенниците, дано успея и тях да заблудя. 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2004 2:26 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Идеята за маслото ми я навяха пилешките кюфтета, които се правят (или поне аз ги правя) по същия начин.
Хватката е човек сам да си смели каймата, за да знае, какво има в нея ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2007 2:26 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Приказни са тия кюфтенца, Биски! Хапнахме ги на обяд, нали днес се яде риба съвсем законно и почти задължително :P Не сложих масло и ги овалвах само в галета и сусам, така че станаха по-леки и трима човека почти се справихме с килограм най-простичък хек, който за друго май не става. Превъзходни са и горещи, и на стайна температура, браво за идеята!
Р.Р. Току-що установих, че и на температура "хладилник" са си превъзходни :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2007 6:02 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Точице, много се радвам, че ви харесаха 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Апр, 2007 10:55 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Тези кюфтета и ние много ги уважаваме, даже изгорих един блендер за каузата рибна кайма. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Яну, 2008 4:16 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
аз ги пробвах с туна риба от консерва и към нея прибавих няколко сварени картофа в съотношение 1:1.
идеята с маслото в средата ми хареса и наистина се получиха страхотни кюфтенца.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2008 2:51 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Благодаря за идеята :) Обикновенно купувам замразено филе от хек или мерлуза, но не ми беше хрумвало да го правя на кюфтета, а без идеята за малко масло вътре съвсем щаях да ги оплескам :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2008 3:27 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тези кюфтета не съм ги правила от доста време :oops: :oops: :oops:

@Мег - могат да се сварят на пара (върху подложка от праз или спанак) или в микровълновата, ако ядеш риба.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2008 3:33 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
О, благодаря за идеята!! Аз риба не ям, но с удоволствие ще се възползвам от здравословната версия за мъжа ми :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB