500г тубички от калмари
200г рибно филе
1 глава лук
1 суха виенска кифличка, натопена в мляко
1 жълтък
1с.л. нарязан магданоз
4 скилидки чесън
1 кубче зеленчуков бульон
60мл олио
1 чаша бяло сухо вино
1 чаша вода
1с.л. ароматизиран зехтин, в който предварително са накиснати листенца босилек, естрагон и майорана
1 морков
сол и ч.пипер
Калмарите се мариноват поне 1 час във виното и водата, олиото и настъргания морков. Рибните филета се нарязват ситно и се смесват с настъргания лук и кифличката. Разбъркват се заедно с 2 накълцани скилидки чесън, магданоза, жълтъка, сол и ч.пипер. Калмарите се вадят от маринатата и се пълнят със сместта, като краищата се защипват с клечки. В тенджера под налягане се загрява малко олио, калмарите се запържват на силен огън. Долива се маринатата, прибавят се цели другите 2 скилидки чесън, сол и пипер. Тенджерата се затваря и готвенето продължава 20мин. след като заври. След отварянето на тенджерата ястие се полива с ароматизирания зехтин и се доварява ок.5мин. докато сосът леко се посгъсти.
Източник:
http://www.smaczne-szoste.niegadaj.pl
Бих извадила калмарите след като се сварят, в тавичка с малко пармезан и галета и леко запичане. А сгъстеният сос - отделно.