Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:11 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Май, 2006 7:34 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Онзи ден направих една вкусна манджица, повлияна от подобно приготвени скариди, които сме яли в Гърция (това беше преди Мързелко да призове за бойкот на византийците :P ).

Та:

Размразих две пакетчета нарязани на шайби сурови калмари (т.е. без панировка) и ги изцедих от всякаква вода. В това време накълцах малко пресен чесън и лук и ги задуших в зехтинец. Изцедените калмари метнах в сух тефлонов тиган и с много бъркане, щото все пак залепват и загарят, ги опекох, като внимавах да не се разкашкат. Трябва да се зачервят като ощипана мома на хорото, но да са леко жилавки.

Към задушените лук и чесън прибавих половин кутия нарязани белени домати (от малките консерви), половин чаша сухо бяло вино (другата половина изпих :mrgreen: ) и три вида сирене - натрошено на буци Дунавия, също на буци синьо и настърган на едро кашкавал (беше Балкански).

Не съм снимал, защото трябва да се яде почти вряло! Няма да ви казвам колко винце изпива и колко хлебец отива за утопията!


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Май, 2006 12:29 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Уау, с 3 вида сирене - това е само за мен.
Благодаря.

:) :)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2006 1:51 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Добавих риган и босилек, малко повече домати и го сервирах с паста.
Стана чудно.
Благодаря за рецептата.

:P


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2006 6:12 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Да взема да я преместя таз рецептичка към сосовете :roll:?


Last edited by MR.LAZY on 20 Юни, 2006 11:27 am Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юни, 2006 10:52 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Защо пък към сосовете - манджата си е много добра с морски дарове. 8)

Всъщност Алеко да си каже тежката дума. :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юни, 2006 11:37 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Да взема да я преместя таз рецептичка към сосовете :roll:?


Какъв сос бре? Това си е чиста манджа!


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юни, 2006 12:58 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
Да взема да я преместя таз рецептичка към сосовете :roll:?

Няма да пипаш любимата ми рибна кухня! :bat:


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юни, 2006 1:45 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
to4ica написа:
Няма да пипаш любимата ми рибна кухня! :bat:


Само така :!:


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юни, 2006 3:37 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Брей, то човек да се не пошегува.


 Profile  
 
 Рецепта: Миди саганаки
Сготвено на: 15 Сеп, 2007 12:49 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Тази манджа става много добре и с миди, към доматения сос с чесън, лук и вино може да се прибавят люта чушка, риган и само бяло сирене. Византийците я наричат " саганаки ".

Ето едно ресторантско изпълнение:

Image


Attachments:
ccDSCI0042.JPG [85.2 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 15 Сеп, 2007 1:33 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
А мидената чинийка истинска ли беше, и после можеш ли да си я вземеш? :)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Сеп, 2007 3:29 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Можеш, ако бягаш бързо :lol:.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Сеп, 2007 3:53 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Маца написа:
А мидената чинийка истинска ли беше, и после можеш ли да си я вземеш? :)


На мен ми се стори истинска, Ипов твърдеше, че е мейд ин чайна, но тъй като по улиците продаваха много такива сувенири е силно вероятно да си е натурална морска.
Не можеш да си я вземеш - посудата не се плаща, а тарамата в какви красиви огромни мидени чепупки я сервираха... :shock:


MR.LAZY написа:
Можеш, ако бягаш бързо :lol:.


Не става - лишаваш се от храната на едно добро заведение, а и созополци са много наблюдателни и сплотени. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Сеп, 2007 3:57 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
И къде в Созопол е това прекрасно заведение? (извинете за замърсяването :oops: )


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Сеп, 2007 4:09 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ето тук. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB