в изобилие на плажа на Аркутино.Там дълбочината на водата е не повече от 1-1,50 м.Понеже водата е чиста буквално стъпваш върху тях и по лесно ги вадиш.Навеждаш се ,вадиш рапана и хоп в торбето.А после -варене,паниране,студена бира на корем ,пак рапани,пак бира и така докато се наситим.Децата с удоволствие ги ловеха и събираха в една торба на Метро.Местните рибари използват рапаните за стръв в открито море като влизат с лодките за попчета най вече.Дано само успеят да оцелеят и водата да си остане такава кристално чиста.Също така стават много вкусни рапаните които се мариноват.Варят се 3-5 мин.Почистват се внимателно изплакват се с течаща вода и се отцеждат.Месото се нарязва на парчета и се реди в буркани от лютеница.Към него се прибавят нарязан лук,зърна черен пипер,зърно бахар,чесън,сол.На един такъв буркан добавяме супена лъжица оцет,олио колкото да покрие продуктите и по желание копър.Запечатваме буркана и обръщаме с гърлото надолу като така престоява 3 дена.След това обръщаме с гърлото нагоре и оставяме за още 3 дни.Така приготвените рапани се консумират с промишлени количества бяло студено вино или биричка по избор
|