Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:13 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Юли, 2006 6:48 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юни, 2005 4:08 pm Сря
Мнения: 144
Location: София
От местни капацитети по черноморието съм чувал че панираните рапани били доста вкусно ястие.Значи след изваждането на рапаните същите се измиват хубаво от солената вода и се бланшират за 5 мин във вряща вода леко подсолена.Внимателно се изкарват от черупката и месото се почиства от червото.Накисват се в оцет за около 15-20 мин след което се отцеждат и се поставят в тенджера под налягане където се варят около 10-15 мин.Така приготвените рапани се нарязват на парченца и се панират в смес от нишесте ,бяло вино,соев сос и малко чили/не повече от 2 щипки/след което се пържат на не много силен огън.Казват че който един път е опитал такова ястие ще го повтори задължително.Сервирали се топли със салата според сезона и най вече със студена биричка.Просто пей сърце........!


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юли, 2006 7:12 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Фидера написа:
Казват че който един път е опитал такова ястие ще го повтори задължително.

Правилно казват - това е чудно мезенце за бира! Месото има сладникав вкус и е страхотно с лимонец. Само проблемът е, че дотук рапани не стигат...


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Юли, 2006 9:44 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Е, до някои кръчми стигат.
:mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Юли, 2006 11:01 am Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
IPA написа:
Е, до някои кръчми стигат.
:mrgreen:

Кажи кои де, ама и егоист :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Юли, 2006 11:03 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Фидера написа:
Казват че който един път е опитал такова ястие ще го повтори задължително.....!


То затуй японците ги тачат толкова. А и помагало против разни мъжки болежки. Ама понеже ний българите нямаме такива, всичкото рапан отива за износ, на нас ни не трЕбе! 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Юли, 2006 11:19 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Казвам си веднага, но не мога да я сложа нито в белия, нито в черния списък.

" Червената къща " на ул. Борис Христов - тя е между пазар Ситняково и казиното, перпендикулярна на Шипченски проход. Като се тръгне по нея - след 50-на метра в дясно.

Имат договори с развъдници на миди и рапани. Но рапаните определено не са панирани по рецептата на Фидера.

Евтина е и правят доставки по домовете.

:P


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Юли, 2006 11:28 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юни, 2005 4:08 pm Сря
Мнения: 144
Location: София
в изобилие на плажа на Аркутино.Там дълбочината на водата е не повече от 1-1,50 м.Понеже водата е чиста буквално стъпваш върху тях и по лесно ги вадиш.Навеждаш се ,вадиш рапана и хоп в торбето.А после -варене,паниране,студена бира на корем ,пак рапани,пак бира и така докато се наситим.Децата с удоволствие ги ловеха и събираха в една торба на Метро.Местните рибари използват рапаните за стръв в открито море като влизат с лодките за попчета най вече.Дано само успеят да оцелеят и водата да си остане такава кристално чиста.Също така стават много вкусни рапаните които се мариноват.Варят се 3-5 мин.Почистват се внимателно изплакват се с течаща вода и се отцеждат.Месото се нарязва на парчета и се реди в буркани от лютеница.Към него се прибавят нарязан лук,зърна черен пипер,зърно бахар,чесън,сол.На един такъв буркан добавяме супена лъжица оцет,олио колкото да покрие продуктите и по желание копър.Запечатваме буркана и обръщаме с гърлото надолу като така престоява 3 дена.След това обръщаме с гърлото нагоре и оставяме за още 3 дни.Така приготвените рапани се консумират с промишлени количества бяло студено вино или биричка по избор


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB