Продукти: едър за пълнене шаран с тегло не по малко от 2,5-3 кг,морска сол 2 пакета,парчета лимон,шепа две ориз,гъби,чаша вино,масло,топено сирене,малко стафиди,ситно нарязано и почистено от семето люто чушленце.
Подправки:сол,черен пипер,рибена подправка.
Начин на приготвяне:Шарана го почистваме от вътрешностите и измиваме под течаща вода.Подсушаваме с мека домакинска кърпа.Отвън и отвътре натриваме с малко сол,черен пипер и рибена подправка.Оставяме така да престои 30-40 мин.През това време на котлона в съд стопяваме маслото и към него добавяме ориза,гъбите,топеното сирене,стафидите,лютата чушка.Всичко това разбъркваме добре и наливаме виното.Оставяме така докато виното се поизпари и остане на аромат.С получената плънка напълваме шарана и го слагаме в тава на чието дъно сме сложили парче домакинско фолио.Върху него слагаме два три пръста морска сол.Поставяме рибата да легне и я покриваме с парчетата лимон а след това посипваме останалата морска сол така че да се получи купчинка.Печем на предварително загрята фурна 220 градуса до готовност.Към края на печенето намаляваме фурната на 170 градуса.Вадим ястието от фурната и разчупваме солената кора.Сервираме със салата от задушени в масло и копър картофи които ще ни послужат като канапе.Бира или вино по избор.
|