или
Приказният специалитет на Милена
За рибата:
2 кг. чистена мерлуза
1 глава лук
1 обелен картоф
10 зърна черен пипер
10 зърна бахар
1 дафинов лист
***
1 връзка магданоз
4 яйца
3 чаени чаши прясно мляко
1 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
За соса:
1 майонеза (200г)
1 с.л. горчица
1 кисело мляко
Начин на приготвяне:
Рибата се вари с лука, картофа, черния пипер, бахара и дафиновия лист до състояние, в което месото се отделя от скелета без да се разпада. Рибата се обезкостява, отстранява се и кожата. Всичко, освен месото, се изхвърля.
Отделеното месо от рибата се раздробява и се смесва с наситнения магданоз, яйцата, прясното мляко, олиото и се овкусява с черен пипер и сол на вкус. Пече се до порозовяване в средно голяма тава.
Сервира се залята с компактен сос, приготван от майонезата, горчицата и киселото мляко.
Очарователната Милена ме изненада много приятно с тази вкусотия и то без въобще да има представа, че мра за риба. Наистина вкусът е много нежен и лек и пие толкова много вино, че после гостите забравят да си тръгнат