Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 30 Сеп, 2020 4:55 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Фев, 2007 9:12 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Посвещавам на Лудото Ленче и на Точица, на всички ценители на мароканската кухя, както и на Мистър Лейзи, моят муз-вдъхновител 8)

Много свежо и леко ястие, може да мине и за диетично.

Риба по марокански

1 кг нилски костур
2 големи глави лук
3 чушки с различни цветове (взех една червена и две зелени)
връзка кориандър
3 големи домата
3-4 скилидки чесън (сложих две малки главички)
олио или зехтин (сложих и двете)
1 люто чушле
сол на вкус
лимонов сок

Филетата от костура, както са на големи парчета, се нареждат на дъното на тава.
Лукът се реже на шайби, чушките на ивички и зеленчуците се запържват, като по време на пърженето се добават и лютата чушка и два домата, нарязани на кубчета (сложих 6 лъжици консерва домати на кубчета). Сосът се посолява и поръсва с пипер, още малко се пържи и се нарежда върху рибата. Отгоре се нареждат филийки домат, пресован чесън, ситно нарязан кориандър и всичко това се залива с лимон.

Пече се 40 минути в умерена фурна.

Моите забележки: чушките бяха отвратително безвкусни, затова не посмях да слагам и пресни домати, моите са от консерва.
Реших, че щом манджата е мароканска, кимионът е задължителен и не сбърках.
Кориандърът има много интензивен вкус и аромат, затова може да се сложат само няколко стръка, останалото да е магданоз.
Не пекох рибата 40 минути, а 20, иначе щеше да се разкашка.
Рибата ми не беше костур, а херинга.
Според мен, става с всякаква риба, а защо не и с пиле...


Източник: Минавар, кукинг.нет


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Фев, 2007 10:22 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Разби ми сърцето... Риба и кимион, боже !!! Никакви пилета /освен куци, разбира се ;) / Дали Алеко ще се навие да отскочи до делтата и да ни излови няколко автентични костура? Ако не ще на Нил, може и по Струма. Мога да ти пиша възхищения до утре, но ти казвам само едно :clap:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Фев, 2007 7:05 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
... Дали Алеко ще се навие да отскочи до делтата и да ни излови няколко автентични костура? Ако не ще на Нил, може и по Струма...


Абе, щом е за идеята, мога и да се пробвам...


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Фев, 2007 7:41 pm Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Абе, щом е за идеята, мога и да се пробвам...

Идеята е повече от великолепна! Нали знаеш, костурът, въпреки многото си кости, има неповторим вкус ммммммммммммммм :pya:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Фев, 2007 8:17 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
В Метро имаше в началото на годината филе от нилски костур и на прИмоция струваше 16 кинта килото.

Междудругото тази мароканска манджа идеално се съчетава с българска туршийка.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Авг, 2007 9:23 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Вчера спретнах една риба (филе хек, и не беше една а няколко филета :) ), като предварително и направих подложка от лук, моркови на кръгчета, чушки на малки кубчета, домати, сол, кимион, риган и малко босилек. Всичко това сложих в една тава, отгоре рибата, леко оваляна в миш-маша, и във фурната за 20 - 30 минути.
Днес реших да споделя рецептата, но като поразгледах - удивително прилича на тази манджа като съставки и приготвяне. Така че, нищо ново под слънцето. И да съм си мислила, че ще е оригинално (дори се кефех на кимиона дето го сложих :) ), се оказа, че винаги някой преди теб е измислил топлата вода. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Авг, 2007 4:44 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маца, прости ми, че разбих сърцето ти! :plz:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Авг, 2007 4:52 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Маца, прости ми, че разбих сърцето ти! :plz:


Биски, няма за какв!
Нагло си беше от моя страна да се опитвам да измислям нещо оригинално :)
Ех, суета.... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Авг, 2007 7:12 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
biskvitka написа:
Маца, прости ми, че разбих сърцето ти! :plz:


Биски, няма за какв!
Нагло си беше от моя страна да се опитвам да измислям нещо оригинално :)
Ех, суета.... :)


Маце, няма нищо нагло в това да си измисляш хубави рецепти. Това, че някой преди теб е ходил до гейзера и се е изкъпал, не е твоя вина.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB