Посвещавам на
Лудото Ленче и на
Точица, на всички ценители на мароканската кухя, както и на
Мистър Лейзи, моят муз-вдъхновител
Много свежо и леко ястие, може да мине и за диетично.
Риба по марокански 1 кг нилски костур
2 големи глави лук
3 чушки с различни цветове (взех една червена и две зелени)
връзка кориандър
3 големи домата
3-4 скилидки чесън (сложих две малки главички)
олио или зехтин (сложих и двете)
1 люто чушле
сол на вкус
лимонов сок
Филетата от костура, както са на големи парчета, се нареждат на дъното на тава.
Лукът се реже на шайби, чушките на ивички и зеленчуците се запържват, като по време на пърженето се добават и лютата чушка и два домата, нарязани на кубчета (сложих 6 лъжици консерва домати на кубчета). Сосът се посолява и поръсва с пипер, още малко се пържи и се нарежда върху рибата. Отгоре се нареждат филийки домат, пресован чесън, ситно нарязан кориандър и всичко това се залива с лимон.
Пече се 40 минути в умерена фурна.
Моите забележки:
чушките бяха отвратително безвкусни, затова не посмях да слагам и пресни домати, моите са от консерва.
Реших, че щом манджата е мароканска, кимионът е задължителен и не сбърках.
Кориандърът има много интензивен вкус и аромат, затова може да се сложат само няколко стръка, останалото да е магданоз.
Не пекох рибата 40 минути, а 20, иначе щеше да се разкашка.
Рибата ми не беше костур, а херинга.
Според мен, става с всякаква риба, а защо не и с пиле...Източник:
Минавар, кукинг.нет